11 nov. 2020 | 09:30

Ce s-a întâmplat cu prețurile la apartamente în pandemie: de ce trecem printr-o criză ciudată

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat cu prețurile la apartamente în pandemie: de ce trecem printr-o criză ciudată

În ultimul an, a devenit din ce în ce mai greu să prezici ce se întâmplă cu prețurile din piața de imobiliare. Acestea au fluctuat semnificativ, dar situația acum mai clară.

În luna septembrie a acestui an, a fost înregistrat un minus de 0,9% față de prețurile practicate de vânzătorii de amartamente în august, indiferent dacă discutăm de locuințe în imobile vechi sau noi. În contrast semnificativ cu acea valoare, România a înregistrat în luna octombrie o creștere semnificativă a prețurilor.

Cel mai probabil, foarte mulți oameni au devenit conștienți că investițiile în imobiliare sunt un pic mai profitabile decât multe alte afaceri în care ai putea să fii implicat în pandemie. Independent de motivele din spate, vedem acum o creștere de aproximativ 2,4% de la o lună la alta.

La nivel național, în România lunii octombrie, prețul mediu al unui apartament la bloc a ajuns să fie de 1335 de euro pe metru pătrat util, în creștere de la 1304 euro, cu o lună înainte. Potrivit datelor agregate de imobiliare.ro, în patru din șase regiuni ale țării, trendul prețurilor a fost ascendent, în timp ce în celelalte două s-a stabilizat, dar nu a scăzut.

Dacă luăm care referință București, prețul mediu este 1367 de euro pe metru pătrat util în Capitală, în creștere cu aproximativ 0,9% față de septembrie. Este important de reținut că a crescut atât valoarea locuințelor vechi – 0,8%, cât și a celor nou construite – 1%.

Situația la Cluj-Napoca, un barometru pentru explozia prețurilor la locuințe în ultimul deceniu, prețul apartamentelor s-a menținut aproape constant. Creșterea înregistrată a fost aproape insesizabilă, de 0,1%. Chiar și așa, în orașul de pe Someș plătești 1785 de euro pe metru pătrat într-o locuință din blocuri vechi și 1858 de euro pe metru pătrat în cazul unui apartament nou.

La Brașov, în centrul țării, indicele calculat de imobiliare.ro scoate la iveală pentru octombrie o creștere de 0,7% până la o medie de 1217 euro pe metru pătrat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele