Ce e coșul minim de consum lunar și de câți bani are nevoie o familie din România pentru a trăi decent

Ce e coșul minim de consum lunar și de câți bani are nevoie o familie din România pentru a trăi decent

În Parlament a fost votată o lege care modifică și completează legislația în vigoare privind aprobarea unui coș minim de consum lunar. Legea a fost atacată la CCR, iar judecătorii tocmai ce au decis că e constituțională.

CCR a stabilit că legea  privind aprobarea coșului minim de consum lunar este constituțională. Sesizarea fusese depusă de PNL, dar a fost respinsă. Cu majoritate de voturi, magistrații au arătat că această sesizare e inadmisibilă.

Important de precizat că procedura juridică nu are niciun impact asupra veniturilor pe care trebuie să le încaseze o familie din România pentru a trăi decent. Dar ea poate servi drept reper la stabilirea unui salariu minim. Astfel, valoarea coșului minim de consum pentru un trăi decent se stabilește anual de către Institutul Național de Statistică și se aprobă prin ordin al președintelui instituției.

Anterior, valoarea coșului minim de consum lunar pentru un trăi decent se actualiza anual de către Institutul Național de Statistică și se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.

Ce e coșul minim de consum lunar

Proiectul a fost inițiat de deputatul independent Adrian Dohotaru. El a arătat în plen, în timpul dezbaterilor, că o familie din România cu doi copii are nevoie de aproximativ 7.000 de lei venituri lunare pentru a se descurca decent.

„Acest coș minim pentru un trăi decent presupune să avem un coș de peste 7.000 de lei în momentul de față. Este vorba de o familie cu doi copii, un salariu minim spre care trebuie să tindem pentru a ajunge la un stat social adevărat, de peste 2.700 de lei, lucru care este foarte relevant pentru angajații de pe piață românească, în condițiile în care avem aproximativ o treime din angajați pe salariul minim, spre 50% din contracte pe salariul minim. De aceea, pentru a construi acest stat social este bine să avem acest coș calculat anual de INS”, a spus Dohotaru.

cos minim de consum lunar
Sursa foto: Facebook Adrian Dohotaru

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii, calculat pentru luna septembrie 2019 este de 6954 lei pe lună, potrivit tabelului realizat de deputatul independent. Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5708 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4262 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2621 lei pe lună.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: