Ce e salariul minim la nivelul Uniunii Europene și ce planuri are Comisia cu acest beneficiu

Ce e salariul minim la nivelul Uniunii Europene și ce planuri are Comisia cu acest beneficiu

Despre introducerea unui salariu minim la nivelul Uniunii Europene se vorbește de multă vreme. Dar iată că lucrurile încep să avanseze, iar Comisia Europeană vine cu propriile propuneri.

Comisia Europeană accelerează discuțiile despre introducerea unui salariu minim la nivelul tuturor statelor membre. Numai că tonul e prudent, tocmai pentru că se vorbește într-un context dificil din punct de vedere economic. La fel de adevărat e și că diferențele salariale dintre Est și Vest sunt extrem de mari.

Oficialii de la Bruxelles au venit cu un proiect oficial de directivă privind principiile de aplicare a salariului minim în Uniunea Europeană, fără a impune un nivel de plată. E un prim pas la care România trebuie să se uite cu atenție. Comisia ar vrea să fie introduse o serie de criterii și reguli la stabilirea salariului minim în fiecare țară UE, inclusiv România, pentru remunerații „adecvate”, cu implicații și asupra freelancerilor, nu numai asupra angajaților.

Limbajul e de lemn, dar e clar că discuțiile sunt aprinse. Aceste discrepanțe socio-economice dintre țările bogate din vestul Europei și cele mai puțin dezvoltate din est nu-s deloc de ignorat.

Salariu minim la nivelul Uniunii Europene, fantezie sau inovație economică?

Important de spus că proiectul CE trebuie aprobat de Parlamentul European și de Consiliul UE (miniștri ai statelor membre). Apoi, statele UE, la nivel național, vor da legi care să transpună viitoarea directivă în legislațiile lor interne. Procesul ar putea fi unul de durată.

Iar oficialii de la Bruxelles par să plaseze această responsabilitate.

„Această directivă nu stabilește un nivel de plată, acesta intrând în cadrul libertății contractuale a partenerilor sociali la nivel național și al competenței relevante a statului membru” – prevede proiectul de directivă europeană emis de Comisia Europeană.

Pe scurt, proiectul nici nu va introduce un salariu minim comun, nici nu va obliga statele UE care nu au salariu minim să vină cu un astfel de beneficiu. Dar se creează un cadru legal unitar din care țările nu pot ieși atunci când își stabilesc valoarea salariului minim. Pe de-o parte, există avantajul că politicienii nu mai pot veni cu fantezii economice și populiste – spre exemplu, creșterea salariului minim atunci când economia nu permite.

Pe de altă parte, poate fi și o cale de protecție a celor cu venituri mici sau fără venituri pentru a se încadra la acest beneficiu.

La nivel european, doar 21 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) aveau salarii minime la nivel național, cu excepția următoarelor: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia, potrivit Eurostat.

În general, cele mai mici salarii minime lunare sub 600 euro se înregistrează în zona centrală și de est a UE, în timp ce cele mai ridicate, de peste 1500 euro se înregistrează în nord-vest. Datele disponibile la începutul anului arată că Bulgaria a avut cel mai mic salariu minim brut (312 euro) din întreaga UE. Nouă state membre, situate cu precădere în estul UE, au avut salarii minime cuprinse între 400 și aproximativ 600 euro lunar: Letonia (430 €), România (466 €), Ungaria (487 €), Croația (546 €) , Cehia (575 €), Slovacia (580 €), Estonia (584 €), Lituania (607 €) și Polonia (611 €).

 

Citește și: