Care-s piețele din București închise pentru că nu respectau regulile de distanțare socială

Care-s piețele din București închise pentru că nu respectau regulile de distanțare socială

Inspectorii ANPC au controlat mai multe locuri de cumpărături aglomerate din București pentru a vedea dacă-s respectate regulile pe timpul pandemiei. Rezultatele n-au fost pe deplin îmbucurătoare.

Inspectorii ANPC au demarat, vineri, în București o serie de controale pentru a vedea dacă în piețe și alte locuri se respectă regulile de distanțare socială. Pe lângă problema produselor alimentare, s-a constatat și că nu-s respectate anumite prevederi din Ordonanțele Militare emise în ultima perioadă.

Controalele au rolul de a verifica dacă cei care vând în piețe respectă regulile de comerț, dar și pe cele igienico-sanitare. Sunt verificări făcute și-n contextul în care se apropie sărbătorile de Paște și oamenii au luat deja cu asalt piețele. Vineri, 10 martie, spre exemplu, în Piața Obor din București era extrem de aglomerat.

Care-s piețele din București închise de inspectorii ANPC

În urma controalelor efectuate, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a decis închiderea Pieței Rahova, care își desfășoară activitatea într-un cort, fără acces la utilități sau toalete publice și a pescăriei din Piața Moghioroș deoarece peștele proaspăt era păstrat în condiții improprii, nu în spații frigorifice. De asemenea, peștele congelat avea arsuri de congelare ce îl făceau impropriu pentru consum.

Dincolo de aceste probleme, însă, s-a stabilit că nu au fost luate nici măsurile menite să prevină răspândirea noului coronavirus.

“S-a dispus închiderea Pieței Rahova, care, īn timpul lucrărilor de consolidare a clādirii, își desfășoară activitatea, provizoriu, într-un cort de mari dimensiuni, fără acces la utilități sau toatete publice, fără să dispună de cântarul cumpărătorului și care nu respecta niciuna dintre prevederile Ordonanțelor militare referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 (nu se respecta distanța socială dintre comercianți, numărul de persoane care să se afle în același timp în incintă, prezența dezinfectantelor la dispoziția comercianților și cumpărătorilor)”, se arată în comunicatul ANPC.

Tot la Piața Rahova, a fost interzisă și folosirea vitrinelor cu prăjituri, mezeluri și brânzeturi din Economatul situat în incintă din cauza condițiilor insalubre de depozitare a produselor în aceste agregate.

Nereguli au fost descoperite și la Piața Moghiorioș.

“S-a constatat că exista la vânzare pește proaspăt cu modificari organoleptice, miros și consistență a cărnii specifice peștelui alterat, fiind păstrat în condiții improprii, în afara spațiilor frigorifice, fără stratul corespunzător de fulgi de gheață.

Pe tot parcursul controalelor, s-au dat amenzi în valoare de 12.000 de lei și a fost retrasă de la comercializare întreaga cantitate de pește găsită. De asemenea, comisarii ANPC au constatat că la piețele 16 Februarie și Domenii nu erau respectate prevederile Ordonanțelor militare.

Citește și: