Care este legătura dintre vaping și COVID-19. Există șanse mai mari să fii predispus la infectare dacă faci asta

Care este legătura dintre vaping și COVID-19. Există șanse mai mari să fii predispus la infectare dacă faci asta

Îți amintești de EVALI sau “vape lung disease”, boala pulmonară care e asociată cu fumatul de țigări electronice? Nu a dispărut. Mai mult, între vaping și COVID-19 e o legătură destul de strânsă.

Boala respiratorie periculoasă, care a provocat mare vâlvă în mass media pe la mijlocul anului 2019, supranumită oficial „boală care provoacă leziuni pulmonare asociate utilizării țigării electronice sau vapării” sau EVALI – nu a dispărut niciodată.

Afecțiunea, adesea legată de țigările electronice cu vaporii de THC vândute ilegal, poate provoca simptome precum tuse, dificultăți de respirație și leziuni pulmonare.

De înțeles, boala nu mai e în ultimul timp pe lista de priorități a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), după ce COVID-19 a cuprins globul. Dar poate înrăutăți simptomele COVID-19. CDC a oprit urmărirea EVALI în februarie 2020, dar Gizmodo raportează că guvernele de stat au continuat să urmărească boala.

California a raportat, spre exemplu, opt ​​pacienți bolnavi de EVALI în aprilie. Alți 11 au fost identificați în Minnesota în iulie. Aceste numere sunt infime pe lângă cazurile provocate pandemiei coronavirusului, dar ele ilustrează faptul că EVALI nu a fost niciodată complet rezolvată și că vaporii sunt încă un pericol grav pentru sănătate. Mai ales că persoanele care folosesc țigări electronice sunt mai predispuse să se infecteze cu coronavirusul și să aibă simptome mai grave.

În mod interesant, Gizmodo raportează că aceste cazuri provocate de EVALI par să fie mai mici în statele care au legalizat sau decriminalizat THC, sugerând că oferirea unei alternative legale ar putea ajuta fumătorii de THC să evite să se îmbolnăvească de EVALI.

Într-adevăr, unii experți au demonstrat că cei afectați sunt persoanele care folosesc țigări electronice cu vapori de THC vândute ilegal, mai degrabă decât de cei care vapează țigări electronice normale.

De ce țigările electronice pot spori riscul de-a contracta virusul, mai ales în rândul tinerilor

Adolescenții și adulții tineri care vapează sunt mult mai susceptibili să contracteze COVID-19 decât cei care nu o fac.

Un tânăr care fumează țigări normale, dar și țigări electronice, este de șapte ori mai probabil să fie diagnosticat cu COVID-19, potrivit studiului publicat în Journal of Adolescent Health. Cineva care a fumat doar țigări electronice cu vapori este de doar cinci ori mai probabil să fie diagnosticat.

Oficialii de sănătate publică ar trebui să fie îngrijorați de țigările electronice, în timp ce încearcă să țină sub control pandemia în curs de desfășurare și pe măsură ce numărul tinerilor care se testează și ies pozitivi crește, spun specialiști citați de The Verge. Nu numai asta, dar vulnerabilitatea tinerilor care vapează la COVID-19 ar trebui să informeze modul în care autoritățile de reglementare abordează popularitatea țigărilor electronice, spun autorii noii lucrări.

Citește și: