Care este cea mai veche civilizație de oameni și ce s-a aflat despre ea

Care este cea mai veche civilizație de oameni și ce s-a aflat despre ea

Boxgrove din Sussex, Anglia, este un sit iconic, vechi, de piatră. Aici au fost descoperite cele mai vechi rămășițe umane din Marea Britanie – fosile de Homo heidelbergensis. Face parte dintr-un peisaj antic de piatră, conservat în mod excepțional, cu o lățime de 26 km, și oferă un record practic neatins al descoperirii primilor oameni, în urmă cu aproape jumătate de milion de ani.

Cea mai perfect conservată zonă a sitului este cunoscută sub denumirea de „situl măcelarilor de cai”, un loc în care un cal mare a fost sacrificat acum aproximativ 480.000 de ani. Din 1994, au lucrat aici artefacte din os și piatră – dintre care unele sunt cele mai vechi din Europa – ca parte a unei echipe multidisciplinare conduse de Institutul de arheologie UCL. Acest lucru a oferit perspective importante asupra vieții misteriosului Homo heidelbergensis.

Cercetările s-au concentrat asupra artefactelor din piatră – peste 1.750 de bucăți de silex. Instrumentele, împreună cu oasele unui singur cal de sex feminin mare, au fost descoperite cu mai mult de un sfert de secol în urmă.

Acest nivel a fost atins fără echipament de supraveghere cu laser și fotografie digitală – cei doi piloni ai înregistrării moderne a sitului arheologic de astăzi. În schimb, echipa de excavare a folosit o fotografie de sus, o cameră întunecată amenajată în cârciuma locală și stilou și cerneală pentru a înregistra meticulos poziția fiecărui instrument de piatră și fragment de os.

Acestea sunt primele unelte de os cunoscute din arhiva arheologică europeană

Înainte de a putea interpreta ceea ce făceau primii oameni la fața locului, a trebuit ca cercetătorii să înțeleagă depozitele care păstrează rămășițele. Aceste investigații au arătat că sedimentele în sine păreau a fi o zonă mlăștinoasă inter-mareică, care s-a format la marginea unei lagune în timpul unei etape climatice calde. Pe măsură ce primii oameni măcelăreau calul, a intrat o maree mare, care a păstrat locul exact așa cum a fost când homininii s-au îndepărtat.

O astfel de conservare este foarte rară în orice perioadă arheologică, chiar și în cele recente. Aluviunile fine au îngropat situl peste unul sau mai multe maree mari, fără a muta artefactele sau oasele la o distanță apreciabilă. Aceasta a însemnat că am putea reconstitui comportamentul uman timpuriu la un nivel revelator de înaltă rezoluție.

Așadar, cercetătorii au adunat laolaltă artefactele de piatră de pe sit. Remontarea va putea oferi o imagine a modului în care o persoană a făcut un instrument. Au reușit să documenteze fabricarea a opt scule mari de tăiere, modificarea altor instrumente preexistente și pregătirea blocurilor de silex aduse pe șantier.

Când este combinat cu refacerea osului, studiul detaliat a dezvăluit o perspectivă remarcabil de intimă asupra unei zile din viața acestor oameni. În timp ce toată activitatea s-a concentrat în jurul fabricării uneltelor și măcelăriei de cai, s-au putut urmări mișcările detaliate în timpul zilei.

Mișcarea pietrelor, fabricarea uneltelor mari de tăiere și aducerea la fața locului a unor artefacte și blocuri sau materii prime mai vechi, degradate, a sugerat că un număr relativ mare de oameni au fost implicați în aceste procese. Cercetătorii cred că ar fi putut include o familie extinsă de poate 30 sau mai mulți indivizi.

Aceasta este o informație incredibil de valoroasă, deoarece știm atât de puțin despre alte aspecte ale vieții oamenilor Boxgrove. De exemplu, nu știm unde au dormit, cum au avut grijă de morții lor sau ce au mâncat. Înregistrarea arheologică se concentrează în principal pe locul în care activitățile lor au acumulat materiale durabile, cum ar fi piatra și oasele, ceea ce încadrează puternic viziunea noastră asupra primilor oameni.

Ca urmare, aceste studii se concentrează uneori pe zone compartimentate ale vieții umane timpurii, cum ar fi ecologia sau tehnologia. Dar o locație precum Boxgrove Horse Butchery Site ne amintește, când sunt privite în detaliu, că toate aspectele adaptării umane sunt mediate prin cele mai puternice adaptări evolutive ale noastre: viața socială și cultura.

Astfel, oamenii Boxgrove, ca toate celelalte rase umane, au fost capabili să împărtășească timp, grijă și cunoștințe în toate părțile vieții lor. Aceste conexiuni, chiar și în cele mai obișnuite sarcini de zi cu zi, au contribuit întotdeauna la succesul și rezistența noastră.

Citește și: