Când va fi gata vaccinul împotriva virusului: ce spun experții

Când va fi gata vaccinul împotriva virusului: ce spun experții

Când vine vorba despre momentul la care va fi gata un vaccin împotriva noului virus, părerile sunt împărțite. Acum, experții care se ocupă cu predicții la jobul lor de zi cu zi sunt destul de pesimiști.

Good Judgement este o companie americană cu o rețea globală de „prezicători” pentru a face predicții pentru clienți, pe baza unor dovezi disponibile publicului. Potrivit descrierii sale, „valorifică înțelepciunea mulțimii pentru a prognoza evenimente mondiale”. Asta înseamnă că se bazează pe oameni cu studii în diferite domenii, printre care știință, inginerie, tehnologie, finanțe, statistici, științe politice, analiză de informații, etc.

Acum, rețeaua Good Judgement vine cu predicții legate de vaccinul împotriva noului coronavirus. Mai exact, când ar putea fi gata acesta. Aceștia au răspuns la întrebarea: „Când vor fi distribuite în Statele Unite suficiente doze de vaccin COVID-19 aprobat de FDA pentru a trata 25 de milioane de oameni?”. Estimările acestora arată cam așa:

  • până la 31 martie 2020, probabilitatea este de 9%;
  • până la 30 septembrie 2021, probabilitatea este de 34%;
  • până la 31 martie 2022, probabilitatea este de 63 la sută;
  • după aceste date, probabilitatea este de 37% (asta dacă se va întâmpla vreodată, spun aceștia).

Cât de precise sunt predicțiile despre vaccin

Rețeaua de prezicători este, de obicei, destul de precisă. Să luăm exemplul numărului de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 pe care aceștia l-au prezis. Pe 4 februarie, când doar 25.000 de cazuri de COVID-19 au fost raportate la Organizația Mondială a Sănătății la nivel mondial, rețeaua Good Judgement spus că există o șansă de 75% să existe peste 200.000 de cazuri în data de 20 martie. Estimarea a fost destul de precisă corect. Numărul real la această dată a fost de 266.000 de persoane infectate.

În ceea ce privește datele estimative pentru distribuirea unui vaccin pentru virus, nu putem garanta acuratețea lor. Trebuie să iei în considerare și faptul că rețeaua nu are acces la informații din interior. Aceștia nu comunică direct cu oamenii de știință sau cu alte persoane implicate în mod direct în dezvoltarea vaccinului, ci își iau toate informațiile din articole, rapoarte, date științifice și din orice alte tipuri de documente la care pot ajunge pentru a face cele mai bune predicții despre viitor. Rămâne de văzut dacă vor avea dreptate sau nu.

Citește și:
Sursa: bnnbloomberg