Călătoriile prelungite în spațiu sunt periculoase pentru astronauți

Călătoriile prelungite în spațiu sunt periculoase pentru astronauți

În timp ce agențiile spațiale din întreaga lume urmăresc misiuni în vastul spațiu sau așezările de pe Lună și Marte, apare o provocare majoră. Încă nu înțelegem pe deplin ce fac călătoriile extinse în spațiu asupra corpului uman.

Se pare că, printre aceste schimbări, inima devine mai slabă, potrivit cercetărilor publicate săptămâna trecută în publicația npj Microgravity. Deoarece viața în gravitație zero necesită mai puțin efort fizic, inima devine mai vulnerabilă la stres și mai puțin tolerantă la exerciții în viitor – schimbări despre care echipa de ingineri de la Politecnico di Torino din Italia spun că seamănă cu o versiune accelerată a îmbătrânirii.

Potrivit modelelor echipei, astronauții care petrec suficient timp în gravitație zero pentru ca inimile lor să se adapteze, ajung la toleranța la exerciții a cuiva care nu a făcut niciodată mișcare și a trăit un stil de viață sedentar. Este o schimbare șocantă, având în vedere rigoarea fizică a testelor pe care astronauții trebuie să le treacă înainte de zborul spațial.

„Descoperirile prezente sunt utile pentru a proiecta viitoarele zboruri spațiale pe termen lung, pentru a identifica contramăsurile optime și pentru a înțelege starea de sănătate a astronauților atunci când este necesară capacitatea fizică promptă, în momentul restabilirii gravitației parțiale (de exemplu, aterizarea pe Lună sau Marte)”, a declarat autorul principal și inginerul aerospațial Stefania Scarsoglio într-un comunicat de presă.

Din fericire, există două avantaje ale descoperirilor de altfel triste, despre care cercetătorii spun că ar putea ajuta la protejarea atât a astronauților, cât și a celor blocați pe pământ acasă. Studiul, susțin ei, servește ca un avertisment că condiționarea fizică trebuie să rămână parte a rutinei unui călător spațial, chiar și atunci când trăiește în gravitație zero. Și, pe deasupra, ei sugerează că studierea modurilor în care spațiul deteriorează sănătatea inimii ar putea duce la noi perspective asupra bunăstării cardiace pe Pământ.

Citește și: