Călătoria în stratosferă cu balonul ar putea deveni realitate

Călătoria în stratosferă cu balonul ar putea deveni realitate
Sursa foto: Space Perspective

Turismul spațial pare din ce în ce mai posibl, în special datorită companiilor ca aceasta, care vrea să te trimită în stratosferă, într-un balon gigant.

Space Perspective este o nouă companie, lansată acum de fondatorii uneia mai vechi, World View Enterprises. Aceasta din urmă se concentra pe trimiterea unor încărcături în stratosferă, la bordul unor baloane uriașe. De data aceasta, fondatorii se vor concentra pe o altă direcție, prin intermediul Space Perspective.

Aceștia vor folosi aceleași baloane gigante, însă la bordul acestora nu se vor mai afla mărfuri, ci oameni. De fapt, aceștia urmăresc să-ți ofere o experiență inedită: o călătorie până la „marginea” spațiului, pentru a putea vedea cea mai frumoasă priveliște cu Pământul.

Partea bună e că nu va fi nevoie să treacă prin procesul complicat de îmbarcare într-o rachetă spațială, care i-ar transporta extrem de rapid în acest strat al atmosferei, la viteze uriașe, cum alte companii plănuiesc să facă. În schimb, Space Perspective spune că își propune să ofere o experiență mai lină, prin care oamenii ar călători mult mai lent, în baloanele sale gigante.

Cum va arăta experiența unei călătorii în stratosferă

Oamenii care vor plăti să călătorească cu această companie nu vor ajunge în spațiu, în adevăratul sens al cuvântului, ci în stratosferă planetei Pământ, stratul superior al atmosferei (situat deasupra troposferei), care începe la o înălțime de aproximativ 11 km de la suprafața Pământului.

Space Perspective îi va duce pe aceștia la o altitudine de aproximaiv 30 de kilometri deasupra planetei noastre. Călătorii nu vor ajunge în spațiu, ceea ce înseamnă că nu vor experimenta condițiile de acolo, precum imponderabilitatea. Totuși, cei care vor ajunge în stratosferă se vor simți cu aproximativ 1,3 kilograme mai ușori.

Clienții ar călători într-o capsulă sferică albă numită Neptun, cu geamuri largi de sticlă care oferă o vedere clară a Pământului. „Propulsorul” ar fi un balon translucid masiv umplut cu hidrogen, care ar urca cu o viteză de 10 kilometri pe oră. În total, opt pasageri ar avea loc în ambarcațiune, împreună cu un pilot, care s-ar asigura că totul merge bine. Întregul zbor ar urma să dureze aproximativ șase ore, cu două ore petrecute deasupra Pământului.

Fondatorii Space Perspective spun că capsula lor Neptun va fi reutilizabilă și speră să o folosească pentru 1.000 de zboruri. Aceștia menționează și un preț aproximativ al unui bilet, care ar uma să fie jumătate din prețul pe care îl cere Virgin Galactic, o companie care oferă servicii similare, de 250.000 de dolari.

Compania speră ca primul său zbor fără echipaj să aibă loc în 2021

Citește și:
Sursa: The verge