Câinele robot care a ajuns șef pe șantierul de construcții

Câinele robot care a ajuns șef pe șantierul de construcții

Creație a Boston Dynamics, Spot este un mic robot versatil. Capabil să tragă camioane, să lucreze la platforme petroliere și chiar la turmă de oi, robotul câine a învățat acum un nou truc și a trecut la munca pe șantier.

Grupul de cercetare aplicată și dezvoltare (ARD) Foster + Partners a colaborat cu Boston Dynamics la supravegherea unui sit arhitectural, iar Spot se pare că a fost cu adevărat util.

Ce poate face un robot pe șantier?

Spot folosește tehnologia laser de scanare 3D pentru a capta și monitoriza progresul construcției.

Robotul a efectuat periodic scanări de precizie ale site-ului, verificând dacă lucrările de construcție efectuate se potrivesc cu planurile arhitecturale și că totul merge bine.

Timpii obișnuiți de scanare și procesare necesari pentru acest tip de proiect au fost reduși de la săptămâni la doar câteva zile, potrivit Foster + Partners, eliberând resurse semnificative de personal.

În plus, deși șantierele sunt locuri foarte periculoase, robotul poate naviga pe scări și alte obstacole folosind fără probleme cele patru picioare și poate funcționa semi-autonom sau poate fi controlat de o telecomandă.

Merită menționat, de asemenea, că Spot a fost folosit pe un șantier japonez, deci micul robot avea deja experiență pentru utilizările în construcții.

“Folosind proiectul nostru de utilizare mixtă Battersea Roof Gardens – parte a celei de-a treia faze a dezvoltării stației electrice Battersea – ca banc de testare, echipa a conceput o hartă pentru a seta aproximativ misiunile pe care Spot trebuie să le urmeze la fața locului pentru a scana anumite zone și a capta date specifice”, explică comunicatul de presă Foster + Partners.

“Revenirea săptămânală la șantier a permis lui Spot să ruleze din nou aceleași misiuni, procesul rezultând într-o succesiune de modele consistente și comparabile”.

Pe lângă scanarea proiectului Battersea, Foster + Partners spune că robotul a contribuit la producerea unui model digital al propriului sediu din Londra.

Împreună cu alți senzori din interiorul clădirii, scanările Spot au permis companiei să obțină un control mai bun asupra modului în care clădirea este utilizată în timp și să aducă îmbunătățiri eficienței sale.

Pentru viitor, Foster + Partners speră să continue colaborarea și nu este prea mult să ne imaginăm că grupurile de roboți Spot vor deveni ceva obișnuit pe șantiere în următorii ani.

Într-adevăr, odată cu adăugarea tehnologiei de imprimare 3D și a roboților de zidărie, viitorul construcțiilor pare să conțină o mulțime de astfel de roboți, ceea ce ar putea însemna probleme pentru unele locuri de muncă umane.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: