Bateria care este cu 90% mai ieftină decât ce folosim în prezent

Bateria care este cu 90% mai ieftină decât ce folosim în prezent

Bateriile litiu-ion joacă un rol important în lumea tehnologiei. Alimentează aproape tot, de la telefoane la mașini electrice. Una dintre persoanele care au ajutat la dezvoltarea acestora spune că are o modalitate de a reduce costurile de producție în masă cu 90% și de a îmbunătăți semnificativ siguranța acestora.

Hideaki Horie, care a lucrat în trecut la Nissan, a fondat APB Corp, cu sediul în Tokyo, în 2018, pentru a realiza „baterii cu polimer”. La începutul acestui an, compania a primit sprijin de la un grup de firme japoneze.

Ideea lui Horie este să înlocuiască componentele de bază ale bateriei cu o construcție de rășină. El spune că această abordare simplifică dramatic și accelerează producția. Permite creșterea capacității bateriilor și, de asemenea, bateriile pe bază de rășină sunt rezistente la incendiu când sunt perforate.

În martie, APB a primit 74 de milioane de dolari finanțare. Este foarte puțin, conform standardelor industriei largi, dar va fi suficient pentru a echipa complet o fabrică, pentru ca producția în masă să înceapă anul viitor. Horie estimează că aceste fonduri vor ajuta uzina să își atingă potențialul în 2023.

Bateriile litiu-ion au deja trei decenii

Bateriile Li-Ion sunt de circa trei decenii pe piață. Sigur, în prezent costă cu 85% mai puțin decât în urmă cu 10 ani. Însă siguranța rămâne o problemă, iar bateriile au fost cauzele incendiilor, de la mașinile Tesla la avioanele Dreamliner, de la Boeing până la telefoanele Samsung.

Acum, diverși specialiști din toată lumea lucrează la alternative care să fie, eventual, mai ieftine, mai rezistente și cu capacități mai mari. Horie recunoaște că APB nu poate concura cu giganții de baterii care beneficiază deja de miliarde de dolari. În loc să vizeze sectorul auto, APB se va concentra mai întâi pe bateriile utilizate în clădiri, birouri și centrale.

Această piață va valora 100 de miliarde de dolari până în 2025 în întreaga lume, de peste cinci ori mai mare decât anul trecut, conform estimărilor Wood Mackenzie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: