Banii rămași în țară, o minune pentru turismul local: sumele fabuloase atestă schimbarea

Banii rămași în țară, o minune pentru turismul local: sumele fabuloase atestă schimbarea

Dintre românii care obișnuiau să iasă de două, trei ori din țară în fiecare an, mulți s-au liniștit. Unii au ales să stea în confortul căminului, dar foarte mulți au băgat sume fabuloase în turismul local.

Bani care în mod obișnuit ar fi fost cheltuiți de români în Grecia, Turcia, Maldive sau Dubai, facilitează acum dezvoltarea locurilor speciale din România. Experții sunt de părere că cel puțin 2 miliarde de euro au rămas în țară în lunile de pandemie, o parte semnificativă din sumele care ar fi trecut granița în anii trecuți.

Ca referință, în 2019, peste 5 miliarde de euro au fost cheltuite de români pe vacanțe în afara granițelor țării. Cifra atesta o îmbunătățire semnificativă a situației financiare a conaționalilor noștri, având în vedere o creștere cu 45% față de 2018. Comparativ cu 2008, cheltuielilor românilor pe ieșiri în străinatate au fost anul trecut cu 350% mai mari.

Pandemia de coronavirus a schimbat foarte mult mentalitatea românilor și obiceiurilor multora dintre ei. Un număr remarcabil de persoane au ales să viziteze zone rurale, să aprecieze alimente locale și să calce în magazine românești.

„Undeva la 40% din suma cheltuită anul trecut de români în afară rămân anul acesta în România, adică cam 2 mi­liarde de euro se întorc în România. Sper ca acest an să fie anul redes­coperirii României“, spune Traian Bădulescu, consultant în turism.

Tot el atrage atenția asupra faptului că, în timp ce românii rămân în țară, străinii evită să ne mai calce pragul. „E un avantaj că rămân bani în ţară, dar un dezavantaj este că va scădea numărul turiştilor străini. Toate ţările au avut de suferit din cauza incoming-ului (n.r. turiştii străini), dar la noi căderea a fost mai lină“, concluzionează Bădulescu.

Turiştii români au cheltuit anul trecut 5,3 miliarde euro pe vacanţele în străinătate, fiind cea mai mare sumă chel­tuită de români în afara ţării, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Suma lăsată anul trecut de români pe călătoriile în occident este la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani, fiind de trei ori şi jumătate mai mare faţă de anul 2008. La acea vreme, turiştii români au cheltuit 1,47 miliarde euro pe vacanţele în străinătate. Deficitul din turism a trecut în 2019 de 2 miliarde de euro, pentru că piaţa locală nu a ajuns încă pe lista destinaţiilor de top pentru europeni.