Bacteria care se poate dovedi criminală: se răspândește deja în această țară

Bacteria care se poate dovedi criminală: se răspândește deja în această țară

Era ultimul lucru pe care voiam să-l auzim la sfârșitul acestui an dezastruos. Dar iată că 2020 nu vrea să se sfârșească fără o altă “surpriză”: bacteria letală.

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Naegleria fowleri, mai bine cunoscută sub numele de „amoeba care mănâncă creierul”, se îndreaptă încet spre nord, din sudul Statelor Unite. Motivul ar fi clima în continuă schimbare.

Vestea bună: au existat doar 34 de infecții cu bacteria letală raportate în SUA în ultimii zece ani, potrivit datelor CDC

Totuși, nu este chiar atât de alarmant pe cât pare, relatează Live Science. Numărul efectiv de cazuri anuale nu crește, doar că acestea apar într-o zonă geografică mai largă.

Organismul unicelular din spatele infecțiilor se găsește de obicei în corpurile calde de apă dulce, inclusiv în lacuri și râuri. Odată ce o persoană este infectată – o întâmplare extrem de rară care rezultă de obicei din înot sau scufundări în apele infectate – amoeba călătorește din nas în creier.

Odată ajunsă acolo, organismul poate declanșa o afecțiune gravă a creierului numită meningoencefalită amebică primară (PAM). Și da, potrivit CDC, PAM este „de obicei fatală”.

Întrucât amiba preferă apele calde, până la ceea ce Live Science explică a fi o cadă cu hidromasaj la 45 de grade Celsius, o schimbare ascendentă a temperaturilor globale cauzată de schimbările climatice oferă bacteriei noi oportunități de a se extinde spre nord în ultimii 40 de ani, potrivit studiului CDC publicat în revista Emerging Infectious Diseases în această săptămână.

Studiul, care a examinat datele CDC din 1978 până în 2018, a constatat că noile cazuri s-au deplasat spre nord cu aproximativ 12 kilometri pe an. „Este posibil ca creșterea temperaturilor, dar și înotul și practicarea sporturilor nautice în apele infectate, ar putea contribui la schimbarea epidemiologiei PAM”, potrivit sursei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: