Avertisment CERT-RO: notificările și mesajele Facebook de care trebuie să te ferești

Avertisment CERT-RO: notificările și mesajele Facebook de care trebuie să te ferești

Specialiștii CERT-RO transmit un avertisment legat de o nouă campanie de tip phishing prin care hackerii vor să-ți fure datele. Dacă ești utilizator de Facebook, atunci ești direct vizat, așa că ar fi bine să știi cum să te ferești.

Hackerii și-au diversificat metodele pe perioada pandemiei și încep să atace platformele care sunt extrem de utilizate în această perioadă. Printre ele se numără și Facebook, iar specialiștii de la CERT-RO transmit un avertisment.

E vorba de o nouă campanie de tip phishing, prin care sunt vizați direct utilizatorii de Facebook. Campania se propagă rapid prin intermediul rețelei de socializare.

CERT-RO: de ce trebuie să te ferești pe Facebook

Potrivit specialiștilor, noua metodă a hackerilor are rolul de a culege date sensibile despre cei care au un cont de Facebook.

„Una dintre metodele preferate de atacatori în răspândirea conţinutului maliţios este aceea de a crea mesaje, e-mailuri sau chiar pagini false, care arată (din punct de vedere vizual) asemănător cu o notificare legitimă. Mai mult, fără o analiză atentă a provenienţei mesajului, astfel de campanii pot fi convingătoare. Aşa cum se poate observa din capturile paginilor care promovau astfel de conţinut, mesajul postat avea ca obiectiv impacientarea utilizatorului, cu privire la blocarea contului personal, pentru răspândirea de informaţii false sau fraudă”, arată CERT-RO.

Una dintre notificări, spre exemplu, arată fix așa. Și ar bine să nu te duci pe acel link:

Metoda e una sofisticată. În text e inclus un link care duce către un site de phishing, unde se colectau datele de autentificare ale contului de Facebook.

„Recomandarea echipei CERT-RO este, în primul rând, să nu acţionăm impulsiv în mediul online şi să citim cu atenţie textul mesajelor sau al notificărilor pe care le primim. Dacă avem suspiciuni, să verificăm link-urile sau ataşamentele pe care urmează să le accesăm cu o soluţie de securitate. Dacă aţi căzut victimă unei astfel de capcane, vă recomandăm să ne scrieţi la alerts@cert.ro sau să ne trimiteţi un mesaj pe conturile noastre de social media!”, subliniază experții.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: