23 ian. 2020 | 18:55

Autismul, mai ușor de înțeles: versurile unui copil transpun afecțiunea pe hârtie

ACTUALITATE
Autismul, mai ușor de înțeles: versurile unui copil transpun afecțiunea pe hârtie

Autismul este o afecțiune cu milioane de victime la nivel global, iar numărul cazurilor este în continuă creștere. Din păcate, foarte mulți oameni nu înțeleg trăirile unui bolnav.

În Statele Unite, unul din 42 de băieți suferă de autism, în timp ce ponderea la fete este semnificativ mai mică, doar una din 189. Pe de altă parte, aceste cifre duc la o cotă de unul din 68 de copii care suferă de această afecțiune. În teorie, oricine poate trăi până la o vârstă destul de avansată cu astfel de probleme, dar asta nu înseamnă că au viață ușoară. Nici măcar părinții copiilor nu înțeleg foarte bine experiența unui copil bolnav și petrec cea mai mare parte a vieții fiind îngrijorați.

Deși această afecțiune nu se va vindeca subit, iar părinții copiilor bolnavi vor continua să se îngrijoreze, un copil în vârstă de 10 ani a încercat să-și transpună experiența vieții sale de autist pe hârtie, în versuri.

copil autism 10 ani

Tânărul Benjamin Giroux are doar zece ani și locuiește în Plattsburgh, New York. Într-o zi, a primit la școală sarcina de a scrie o poezie pe orice subiect. A ales autismul și și-a dorit să le expună celorlalți ce înseamnă să trăiești cu Asperger`s. Deși poți citi versiunea originală în engleză mai sus, o voi traduce în română, încercând să surprind semnificația particularităților de limbaj.

”Sunt ciudat, sunt nou

Mă întreb dacă ești și tu

Aud voci în aer

Văd că tu nu o faci și nu e corect

Vreau să nu mă simt albastru

Sunt ciudat, sunt nou

Pretind că și tu

Mă simt ca un copil în spațiu

Ating stelele și mă simt deplasat

Mă îngrijorez de ce văd alții

Plâng când alții râd, mă fac să mă simt mic

Sunt ciudat, sunt nou

Înțeleg acum că și tu ești

Spun că mă simt ca un expulzat,

Visez la o zi în care este în regulă

Încerc să mă integrez

Sper ca într-o zi să reușesc

Sunt ciudat, sunt nou. ”

Părinții lui s-au îngrijorat inițial de trăirile copilului, dar când versurile sale au devenit virale pe internet și s-a creat hashtagul #oddtoo, atât micuțul, cât și familia sa, s-au bucurat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele