24 iul. 2020 | 06:00

Apple și Amazon, pasibile de amenzi usturătoare: ce ”combinații” au făcut

ACTUALITATE
Apple și Amazon, pasibile de amenzi usturătoare: ce ”combinații” au făcut

Conform unei investigații inițiate de oficialii italieni, Amazon și Apple au făcut mai multe înțelegeri cu ușile închise, în detrimentul altor companii.

În prima parte a acestei săptămâni, autoritățile italiene au descins asupra sediilor Apple și Amazon din peninsulă. Motivul din spatele gestului extrem constă în găsirea de dovezi pentru un proces de antitrust sau concurență neloială, care ar putea avea repercusiuni în activitatea celor două companii pe întregul teritoriu european.

Autoritățile vor să vadă dacă există dovezi care să confirme speculațiile referitoare la interdicțiile unor comercianți terți de a comercializa produse Apple și căști Beats, conform Reuters. Ca referință, dintotdeauna, gigantul din Cupertino a facilitat vânzarea produselor sale doar de către anumite magazine care au fost certificate în prealabil ca vânzători autorizați, prin programul Apple Authorized Reseller.

Cei de la Amazon s-au grăbit să confirme că vor colabora din plin cu autoritățile pentru a elimina orice speculații referitoare la practicile sale in-house.

Este important de reținut că practicile de concurență neloială sau antitrust sunt asociate de mult timp cu giganți din tech și nu numai. În SUA, Amazon, Apple, Facebook și Google au ajuns pe lista neagră a autorităților din cauza înțelegerilor făcute în spatele ușilor închise. Pe marginea acestui subiect, directorii celor patru companii vor depune declarații pe 27 iulie în fața Comitetului Judiciar din cadrul Parlamentului american.

Apple Pay și AppStore face deja subiectul unei investigații inițiate de Uniunea Europeană pe motiv de concurență neloială, în timp ce Amazon face deja subiectul unui proces legat de modul în care utilizează datele comercianților care vând marfă prin platforma sa. Google urmează să aibă parte de un proces de antitrust în SUA, deși particularitățile nu au fost momentan făcute publice. Activitatea Facebook reprezintă deja subiectul unei investigații în Regatul Unit, pe lângă procesul din SUA, declanșat de achiziția Giphy de acum câteva luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele