Aplicațiile de monitorizare a expunerii COVID-19 în fața “naturii umane”

Aplicațiile de monitorizare a expunerii COVID-19 în fața “naturii umane”

Developerii de aplicații de monitorizare a expunerii la COVID-19 s-au gândit la toate. S-au protejat împotriva farselor, asigurându-se că numai persoanele cu cazuri COVID-19 verificate pot declanșa o alertă; s-au pregătit și pentru critici grele cu privire la confidențialitate.

Cu toate acestea, pe măsură ce mai multe state lansează tehnologia de urmărire a contactelor smartphone-urilor, apar alte provocări. Și anume, natura umană.

Problema începe cu descărcările. Stefano Tessaro o numește problema “oul sau găina”: sistemul funcționează numai dacă o mulțime de oameni îl cumpără, dar oamenii îl vor cumpăra numai dacă știu că funcționează.

“Acuratețea sistemului ajunge să crească încrederea, dar încrederea crește adopțiile, ceea ce la rândul său mărește precizia”, a spus Tessaro, un om de știință în domeniul computerelor de la Universitatea din Washington.

Oamenii nu lasă sănătatea pe mâna tehnologiei

În alte părți ale lumii, oamenii fac acel salt necesar de credință. Irlanda și Elveția, susținând unele dintre cele mai mari rate de absorbție, raportează că mai mult de 20% din populația lor folosește o aplicație de urmărire a contactelor COVID-19, după cum relatează Kaiser Health News.

Americanii nu par atât de încântați de această idee. La fel ca răspunsul SUA la pandemie, această țară nu a avut o strategie națională. Deci depinde de state. Și doar câteva state, inclusiv Colorado, au lansat funcția smartphone, care trimite utilizatorilor o notificare dacă s-au intersectat cu un alt utilizator care a fost testat pozitiv pentru COVID-19.

În acele câteva state, entuziasmul pare slab. În Wyoming, Alabama și Dakota de Nord, unele dintre puținele state cu date de utilizare dincolo de descărcările inițiale, sub 3% din populație folosește aplicația.

Serviciul, creat de Google și Apple și adaptat de țări, state sau teritorii individuale, apare fie ca aplicație descărcabilă, fie ca setare, în funcție de stat și de dispozitiv. Utilizează Bluetooth pentru a identifica alte telefoane care folosesc aplicația la aproximativ 2 metri pentru mai mult de 15 minute.

Dacă un utilizator a fost testat pozitiv pentru COVID-19, i se dă un cod de verificare pe care să îl introducă, astfel încât fiecărui contact să i se poată informa că au fost expuși. Identitatea persoanei este protejată, la fel ca și cele ale persoanelor sesizate.

“Cu cât își adaugă mai mulți oameni telefonul în lupta împotriva COVID, cu atât avem mai multă protecție. Toată lumea ar trebui să o facă”, a declarat Sarah Tuneberg, care conduce eforturile de testare și de izolare ale Colorado.

Populația este limita

Datele guvernelor care au adoptat tehnologia încă devreme sugerează că chiar și cei care descarcă și folosesc aplicații de monitorizare a contactelor, nu urmează instrucțiunile întotdeauna.

Potrivit Departamentului de Sănătate din Virginia, din august până în noiembrie, aproximativ 613 utilizatori de aplicații au avut rezultate pozitive și au primit un cod pentru a-și avertiza contactele că ar fi putut să le expună la virus. Aproximativ 60% dintre ei l-au activat de fapt.

În Dakota de Nord, unde focarul este atât de mare încât trasorii de contact umani nu pot ține pasul, datele sunt și mai grave. În octombrie, aproximativ 90 de persoane au avut rezultate pozitive și au primit codurile necesare pentru a-și alerta contactele. Doar aproximativ 30% au făcut acest lucru.

SUA nu sunt o excepție

Cercetătorii din Dublin care urmăresc utilizarea aplicațiilor în 33 de regiuni din întreaga lume au întâlnit ecouri ale aceleiași probleme. În octombrie, aceștia au scris că, în părți din Europa, mai puțini oameni și-au alertat contactele decât se aștepta, având în vedere amploarea focarelor și numărul de utilizatori activi ai aplicațiilor.

Italia și Polonia s-au clasat cel mai jos. Acolo, au estimat ei, doar 10% din utilizatorii aplicației trimiteau codurile necesare pentru a-i avertiza pe alții.

“Nu sunt sigur că cineva care lucrează în acest domeniu a prevăzut că ar putea fi o problemă”, a spus Lucie Abeler-Dörner, parte a unei echipe de la Big Data Institute din Oxford care studiază intervențiile COVID-19, inclusiv urmărirea digitală a contactelor.

“Toată lumea a presupus că, dacă te înscrii voluntar la o aplicație … de ce nu ai apăsa butonul?”

Cum se explică reticența oamenilor?

Până în prezent, oamenii din domeniu au doar presupuneri. Abeler-Dörner se întreabă cât de mult are de-a face cu oamenii care intră în modul panică atunci când află că sunt pozitivi.

O altă abordare se îndreaptă către oficialii din domeniul sănătății care ar putea oferi instrucțiuni mai clare utilizatorilor, potrivit lui Tessaro, informaticianul Universității din Washington.

Elissa Redmiles, membru al facultății de la Institutul pentru sisteme software Max Planck, care studiază ceea ce îi determină pe oameni să instaleze aplicații de urmărire a contactelor, suspectează că oamenii pot avea dificultăți în introducerea rezultatelor testelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: