02 nov. 2020 | 18:40

Anunț uimitor despre aceste pensii: se întâmplă cu banii tuturor celor care au cotizat

BANI
Anunț uimitor despre aceste pensii: se întâmplă cu banii tuturor celor care au cotizat

Cu siguranță ești unul dintre oamenii interesați de ce se întâmplă cu pensia ta. Cotizezi câteva decenii ca la final să ai o sumă decentă pentru bătrânețe. Tocmai de aceea veștile despre ce se întâmplă pe parcurs sunt importante. Cum e cazul acum.

În prezent, când vorbim de sistemul de pensii, sunt trei piloni: primul cuprinde cotizația la stat, al doilea e reprezentat de pensia privată obligatorie, iar în final cuprinde pensia privată facultativă. Și e relevant ce se întâmplă cu pensia privată, pentru că acolo vorbim de felul în care îți sunt investiți banii.

O veste importantă a venit în octombrie. ASF a anunțat că, la 30 septembrie, la nivelul întregului sistem de pensii private valoarea activelor a ajuns la 72,58 miliarde de lei. Asta înseamnă, pe scurt, o creştere cu 17,96% faţă de aceeași perioadă din anul precedent.

O veste recentă e despre ce se întâmplă cu investițiile. Mai precis, Banca Transilvania a transmis că NN Group şi fondurile de pensii administrate de grupul olandez şi-au majorat deţinerea la acțiunile băncii de la 9,96% la 10,04%.

Raportat la capitalizarea băncii, pachetul deţinut de NN valorează circa 1 miliard de lei. Ce înseamnă asta? Că dacă Banca Transilvania merge bine pe bursă și banii investiți o duc bine, pe scurt. Iar Banca Transilvania, conform unei analize Profit.ro, se descurcă excelent. Pe final de octombrie, într-o sesiune de deprecieri și cu volume mici, peste jumătate din activitate a fost asigurată de acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania.

Ce rol, indirect, joacă Banca Transilvania în sistemul de pensii private Pilonul 2

Potrivit unor calcule realizate de Ziarul Financiar, la finele lunii iunie SIF-urile şi fondurile de pensii private Pilon 2 erau cei mai mari acţionari ai băncii din Cluj cu un control de 36,4% din capital.

SIF-urile au ajuns să controleze 18,5% din Banca Transilvania, în timp ce cele şapte fonduri de pensii private Pilon 2 aveau la acea dată 17,9%.

Cel mai mare investitor instituţional individual la BT este Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu un pachet de 8,6%. Este unul dintre cei mai vechi investitori ai instituţiei de credit de la Cluj şi cel mai mare investitor instituţional din România.

Dar, per total, în 2020, acţiunile băncii s-au depreciat cu 19%. Are o capitalizare de 10,9 miliarde de lei la Bursă.