ANAF, cu ochii pe speculanții care au umflat prețurile nejustificat: ce firme sunt vizate

ANAF, cu ochii pe speculanții care au umflat prețurile nejustificat: ce firme sunt vizate

ANAF a demarat o serie de controale în această perioadă și sunt vizați, în special, cei care au umflat prețurile în perioada crizei în mod nejustificat.

ANAF a început mai multe controale pentru a-i depista pe cei care au crescut prețurile în perioada în care România se afla în stare de urgență și stare de alertă. Sunt vizate firmele care au speculat momentul și au decis să umfle prețurile în mod nejustificat.

Sunt vizați patronii care comercializează materiale sanitare, alimente sau produse de igienă. De fapt, inspectorii verifică dacă acele firme și-au plătit toate obligațiile fiscale, adică toate taxele care ar fi trebuit plătite pe lanțul de tranzacționare.

ANAF, controale la speculanți

Inspectorii ANAF consideră că de creșterea puternică a unor prețuri în ultimele luni au încercat să profite și firme cu un comportament fiscal neadecvat. În traducere, înseamnă firme care nu și-au plătit dările către stat sau au întârzieri mari la plata taxelor și a impozitelor.

„În perioada stării de urgență a fost inițiată monitorizarea și verificarea contribuabililor care comercializează astfel de produse, scopul principal al acțiunii fiind identificarea comercianților care au realizat un salt semnificativ de preț și evaluarea modului în care aceștia și-au îndeplinit obligațiile fiscale pe tot lanțul tranzacțional, la finalul unei perioade fiscale”, indică documentul ANAF, potrivit profit.ro.

Pe de altă parte, Fiscul a inițiat și analize de risc la firmele care au derulat comerț cu materiale sanitare, iar campania de verificări va folosi și rezultatele acestor analize. În controale este implicată și Antifrauda. ANAF a anunțat în luna martie că monitorizează creșterile de prețuri semnificative „nejustificate”, scopul declarat atunci fiind „asigurarea unui mediu concurențial onest și a accesibilității mijloacelor de prevenire a infectării”.

Evoluția prețurilor din perioada pandemiei a fost analizată și de Consiliul Concurenței, instituție care verifică, între altele, dacă nu cumva firmele și companiile au înțelegeri de tip cartel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI