Amazon vrea să rezolve cea mai mare problemă a filmelor în limbi străine

Amazon vrea să rezolve cea mai mare problemă a filmelor în limbi străine
Sursa foto: Troy T / Unsplash

„Războiul streamingului” între Netflix, Amazon, HBO și restul dă naștere unor idei utile tuturor. Amazon a venit cu una nouă și recurge la inteligență artificială ca s-o realizeze.

Platformele de streaming, în special cele de dimensiunea Netflix, Amazon sau HBO, au filme și-n alte limbi decât engleza. În toate cazurile, sunt două moduri în care poți face un produs video mai ușor de accesat de către oameni: subtitrare sau dublaj.

La noi a fost mai populară subtitrarea, dar la alții dublajul e extrem de popular. Și, desigur, România a avut perioada de dublaj în anii ’80, când Irina Margareta Nistor și-a creat un renume din activitatea asta. Dar dublajul costă să-l faci, mai ales dacă vrei să sune cât se poate de realist. Aici vine și Amazon cu ideea sa: folosește inteligență artificială ca să dubleze conținutul.

Tehnologia Amazon e, deocamdată, în faza de prototip. Ar fi însă optimă să traducă automat videouri. Și asta implică un proces ceva mai complicat decât traducerea propriu-zisă a textului.

Ce trebuie să facă tehnologia de dublaj prin AI a Amazon?

Pașii prin care Amazon ar putea dubla automat un video sunt următorii: transcrie partea audio în text, traduce textul în altă limbă și generează o parte audio nouă din acel text. În teorie, noua bucată audio ar trebui să aibă același ritm, aceeași emoție și aceeași intensitate ca fragmentul original.

Testele derulate până acum au fost făcute, susține Amazon, pe 150 de milioane de fraze între engleză și italiană. Totodată, noul fragment audio conține zgomotul de fundal pe care îl avea și cel original. Tocmai ca dublajul să nu fie ca la filmele chinezești vechi, când gura se mișca în alt fel decât ce auzeai.

Cea mai mare problemă cu această abordare e că s-ar putea ca fragmentul nou tradus și pus peste video să sune prea fals, prea metalic. Deocamdată, nicio companie n-are un asistent digital – de la Siri până la Alexa și Assistant – care să sune cât de cât uman.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: InputMag
Etichete: