Adobe Flash, pe ultima sută de metri: de ce nu a dispărut până acum, conform dezvoltatorului

Adobe Flash, pe ultima sută de metri: de ce nu a dispărut până acum, conform dezvoltatorului

De aproape un deceniu, se discută despre posibilitatea eliminării Adobe Flash din fiecare colț al internetului. O dată exactă pentru ”decesul” platformei defectuoase a fost anunțat de Adobe.

De la lansarea primei tablete a celor de la Apple, gigantul din Cupertino a insistat pe faptul că Adobe Flash nu este o platformă de dezvoltare fiabilă, performantă sau sigură. Din cauza modului ineficient în care folosea resursele sistemelor hardware, avea mari șansi să îngenunchieze chiar și cele mai performante PC-uri.

Din acest motiv, Steve Jobs a scris în aprilie 2010 o scrisoare deschisă care a devenit virală. Documentul intitulat ”Gânduri despre Flash” poate fi accesat aici și, deși a fost foarte criticat de către oameni din industrie, nu a durat mult până s-au aliniat toți giganți la trendul inițiat atunci de Apple. Ca referință, niciodată nu ai putut vedea conținut Flash pe un iPhone sau iPad, dar cei de la Google au mai așteptat câțiva ani pentru a elimina suportul pentru foarte vulnerabila platformă din Android.

Revenind însă la ”zilele noastre”, în urmă cu aproximativ 3 ani, cei de la Adobe au anunțat că încetează suportul pentru Flash Player înainte de finele acestui an, 2020. Din comunicatul oficial pe marginea subiectului lipsea însă data exactă. Aceea a fost comunicată acum, 31 decembrie 2020.

Din prima zi a anului viitor, Adobe va rupe orice legătură cu Flash. Asta înseamnă că nu vei mai vedea niciun update pentru el, nu vor mai fi remediate vulnerabilități din Flash, iar gigantul american îți recomandă cât se poate de călduros să-l dezinstalezi, dacă îl ai instalat pe sistem sau să-l dezactivezi, în cazul în care îl mai ai încă activ în browserul tău favorit.

Întotdeauna a reprezentat o problemă majoră să utilizezi Adobe Flash, din cauza găurilor de securitate, dar de la 1 ianuarie 2021 va fi mai problematic ca niciodată. Până la 31 decembrie, Adobe va șterge orice versiune de Adobe Flash de pe site-ul companiei și va bloca rularea oricărui conținut creat cu această platformă de dezvoltare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: