Acesta este combustibilul nepoluant al viitorului

Acesta este combustibilul nepoluant al viitorului

În Copenhaga, un test cu o tehnologie revoluţionară are loc zilele acestea, pentru a verifica fiabilitatea unui uriaş motor alimentat cu amoniac, care ar putea fi folosit pe scară largă în comerţul maritim al viitorului. Acesta ar putea fi combustibilul nepoluant al viitorului.

Inginerii încearcă să facă motorul înalt de trei etaje, să funcţioneze pe amoniac lichid, un element periculos dacă nu este gestionat cu grijă şi care are un miros foarte urât, dar care are avantajul de a nu polua, scrie BBC, citat de G4media.

Amoniacul ar putea deveni combustibilul nepoluant al viitorului pentru vapoarele de marfă

Circa 90% din toate mărfurile comercializate la nivel global sunt transportate pe apă. Dar navele consumă foarte mult carburant şi se estimează că aproximativ 2% din emisiile de gaze de seră sunt provocate de vapoare.

Organizaţia Maritimă Internaţională doreşte ca până în 2050 să înjumătăţească nivelul emisiilor, faţă de cum erau ele în 2008. Pentru asta, este nevoie de o trecere pe energie verde.

Brian Soerensen, un cercetător de la Man Energy Solutions, spune că sunt mai multe variante analizate, dar cea mai de succes pare a fi combustibilul pe bază de amoniac. Amoniacul are avantajul că nu conţine carbon, deci poate arde fără a emite dioxid de carbon. De asemenea, până în 2024, compania speră să instaleze un motor pe bază de amoniac pe o navă. Primele modele vor fi probabil hibride.

Mai mult, compania de aviație ZeroAvia a efectuat un test de zbor cu succes al noului său avion de pasageri cu hidrogen. Avionul Piper M-class, care poate transporta până la șase persoane, a decolat și a zburat într-o buclă în jurul aeroportului Cranfield din Anglia și apoi a aterizat în siguranță, relatează CNBC. În timp ce va mai dura până industria aeronautică va trece pe celulele de combustibil cu hidrogen ca principală sursă de energie, testul acesta este o dovadă încurajatoare a conceptului.