Acest nou combustibil pentru rachete va polua mai puțin în viitor

Acest nou combustibil pentru rachete va polua mai puțin în viitor

Un startup, numit NewRocket, spune că a dezvoltat un nou tip de combustibil pentru rachete care este mai curat, dar și mai ușor de controlat decât orice este folosit în industria spațială în momentul de față.

Combustibilul de tip gel, numit în mod adecvat PowerGel, poate fi pornit și oprit după cum este necesar – spre deosebire de concurenți, susține creatorul său – și este mai puțin toxic decât combustibilii existenți, potrivit The Times of Israel. Cu ajutorul gelului de combustibil controlabil, compania spune că industria spațială poate deveni atât mai curată din punct de vedere ecologic, cât și rentabilă, deoarece rachetele nu trebuie să-și epuizeze rezervoarele dintr-o singură dată.

„Din câte știu, suntem singurii cu acest tip de combustibil”, a spus Harel

NewRocket se așteaptă să aibă un produs disponibil în viitorul apropiat și încearcă, de asemenea, să dezvolte noi rachete care să folosească combustibilul, potrivit The Times of Israel.

„Rachetele care nu folosesc motoare controlabile își pornesc motoarele până nu epuizează combustibilul”, a declarat pentru The Times of Israel CEO-ul NewRocket, Ilan Harel. „Cei care utilizează motoare controlabile folosesc fie combustibili foarte toxici, care pot fi depozitați pentru o perioadă lungă de timp, fie combustibili criogeni, care sunt considerați netoxici, dar sunt utilizați doar pentru o perioadă scurtă de timp, care nu pot fi depozitați”, adaugă acesta.

Principalul punct forte al gelului, a spus Harel, este că, de obicei, combustibilii controlabili existenți sunt mult mai toxici decât combustibilii convenționali. Un combustibil tipic va fi fie puternic, curat sau controlabil, dar rareori mai mult de una dintre aceste caracteristici deodată.

„Combustibilul este fabricat din kerosen uzat la care am adăugat materiale pentru a-l transforma într-un gel. Și apoi s-au adăugat alte substanțe, care transformă acest gel într-un propulsor energetic și hipergolic de înaltă performanță”, a spus Harel, refuzând să dezvăluie identitatea substanțelor. Un propulsor hipergolic este o substanță care se poate aprinde spontan atunci când intră în contact cu un oxidant, a explicat el.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: