20 nov. 2020 | 10:10

Acest dispozitiv sterilizează instrumentele medicale cu energie solară

ACTUALITATE
Acest dispozitiv sterilizează instrumentele medicale cu energie solară

Autoclavele, dispozitivele care sterilizează instrumentele medicale din spitale, clinici și cabinetele medicilor și stomatologilor, necesită o alimentare constantă de abur sub presiune la o temperatură de aproximativ 125 de grade Celsius.

Acest lucru este de obicei furnizat de cazanele electrice sau cu combustibil, dar în multe zone rurale, în special în zonele în curs de dezvoltare, energia electrică poate fi nesigură sau indisponibilă, iar combustibilul este scump.

Acum, o echipă de cercetători de la MIT și Institutul Indian de Tehnologie au venit cu o modalitate de a genera aburul necesar, folosind doar puterea luminii solare, fără a fi nevoie de combustibil sau electricitate.

Dispozitivul, care ar necesita un colector solar de aproximativ doi metri pătrați pentru a alimenta o autoclavă tipică pentru clinici mici, ar putea menține echipamentele medicale sterile sigure la un cost redus, în locații îndepărtate.

Un prototip a fost testat cu  în Mumbai, India

Sistemul este descris într-o lucrare de către studentul absolvent al MIT Lin Zhao, profesorul MIT Evelyn Wang, profesorul MIT Gang Chen și alți zece cercetători de la MIT și IIT Bombay.

Cheia noului sistem este utilizarea aerogelului optic transparent, un material dezvoltat în ultimii ani de Wang și colaboratorii săi. Materialul este în esență o spumă ușoară din siliciu. Oricât de ușor este, materialul asigură o izolare termică eficientă, reducând rata de pierdere a căldurii de zece ori mai mult.

Acest material izolant este lipit pe partea superioară a echipamentului pentru producerea apei calde, echipament care constă dintr-o placă de cupru cu un strat absorbant de căldură, legat de un set de țevi pe partea inferioară.

Pe măsură ce soarele încălzește placa, apa care curge prin țevile de dedesubt captează căldura respectivă. Dar, prin adăugarea stratului izolator transparent deasupra, plus oglinzi din aluminiu pe fiecare parte a plăcii pentru a direcționa lumina soarelui către placă, sistemul poate genera abur la temperaturi ridicate.

Aburul se ridică apoi în partea de sus a incintei și este alimentat printr-o altă conductă, care transportă aburul sub presiune către autoclavă. O cantitate constantă de abur trebuie menținută timp de 30 de minute pentru a obține sterilizarea corespunzătoare.

Întrucât o mare parte a lumii în curs de dezvoltare se confruntă cu o disponibilitate limitată de energie electrică fiabilă sau combustibil accesibil, „am văzut aceasta ca o oportunitate de a ne gândi la modul în care putem crea un sistem pasiv, cu cost redus, generat de energie solară, pentru a genera abur, în condițiile care sunt necesare pentru sterilizarea medicală”.