Acest dispozitiv ar fi cea mai bună soluție care să lupte contra secetei

Acest dispozitiv ar fi cea mai bună soluție care să lupte contra secetei

Pentru a preveni o secetă devastatoare în Cape Town, Africa de Sud, oamenii de știință au sugerat lansarea de particule minuscule în atmosfera superioară prin intermediul unui dispozitiv, pentru a reflecta lumina Soarelui și a face astfel condițiile de pe Pământ mai bune.

Este un plan controversat, relatează ziarul sud-african The Mail & Guardian, atât din cauza impactului său asupra climei, cât și al implicațiilor sale geopolitice. Dar, confruntându-ne cu perspectiva conceptului “Day Zero”, adică cu punctul în care nu există suficientă apă pentru toată lumea, ar putea fi necesară o asemnea acțiune îndrăzneață.

Eliberarea de dioxid de sulf aerosolizat în stratosferă ar reduce riscul unei secete până la sfârșitul secolului cu aproximativ 90%, potrivit studiului condus de Universitatea din Cape Town publicat săptămâna trecută în revista Environmental Research Letters.

Cum ar ajuta acest dispozitiv clima

Scopul ar fi să împiedice ca lucrurile să se înrăutățească, mai presus de orice, în ceea ce privește secetele inevitabile. Lansarea particulelor reflectorizante în atmosferă ar reduce, în esență, riscurile unei astfel de secete majore, potrivit cercetării, pe măsură ce schimbările climatice progresează rapid.

Potrivit echipei de cercetare, dacă ar fi implementat, acest lucru ar presupune blocarea unei cantități mici de radiații solare de a ajunge la suprafața Pământului, ceea ce ar fi foarte benefic pentru agricultură, dar și pentru a evita să rămânem efectiv fără apă.

Chiar dacă funcționează, geoinginerizarea mediului înconjurător pentru a face Soarele mai puțin dăunător nu poate fi singura parte a planului de atenuare a climei. Aerosolii stratosferici nu ar face nimic pentru a inversa schimbările climatice în sine, ci ar masca doar unul dintre efectele pe care le are asupra planetei.

Pe de altă parte, astfel de proiecte ar avea și implicații geopolitice care ar putea declanșa conflicte. De exemplu, anumite grupuri de mediu au argumentat că astfel de eforturi de geoinginerie ar putea declanșa conflicte internaționale.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: