Acest deget de robot este inspirat de origami. La ce poate fi util și cum funcționează

Acest deget de robot este inspirat de origami. La ce poate fi util și cum funcționează

Pentru a efectua sarcini care implică deplasarea sau manipularea obiectelor, roboții ar trebui să își adapteze rapid strategiile de înțelegere și manipulare pe baza proprietăților acestor obiecte și a mediului înconjurător.

Majoritatea mâinilor robotizate dezvoltate până acum au însă o structură fixă ​​și limitativă. Astfel, pot efectua un număr limitat de mișcări și pot înțelege doar tipuri specifice de obiecte. Dar acest deget de robot schimbă lucrurile.

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong au dezvoltat recent un vârf de deget robotizat care își poate schimba forma și trece în trei configurații diferite, ceea ce i-ar putea permite să înțeleagă o varietate mai largă de obiecte. Designul unic al vârfului degetului, prezentat într-o lucrare prezentată la Conferința internațională IEEE din acest an despre știința și ingineria automatizării (CASE), este inspirat de origami, renumita artă japoneză a plierii hârtiei.

La ce e bun degetul de robot


„Studiul nostru a fost inspirat de două observații comune în cercetarea curentă și aplicațiile industriale”, au declarat Zicheng Kan și Yazhan Zhang, doi dintre cercetătorii care au efectuat studiul, pentru TechXplore. „Primul se referă la prinderi paralele dezvoltate în studii de cercetare anterioare, care ar putea ajuta la realizarea automatizării industriale. Aceste prinderi necesită puncte de prindere bine selectate, altfel s-ar putea să nu se realizeze un echilibru static”.

Cercetătorii au încercat să dezvolte tehnici pentru a controla pozițiile dispozitivelor de prindere robotizate de câteva decenii. Cu toate acestea, majoritatea abordărilor existente au limitări semnificative. Primul obiectiv al studiului realizat de Kan, Zhang și colegii lor a fost de a dezvolta un vârf de deget care să poată fi controlat cu ușurință și care să poată efectua o varietate de acțiuni.

Designul robotizat al vârfurilor degetelor de robot creat de Kan, Zhang și colegii lor se bazează pe alte structuri robotizate prezentate în studiile lor anterioare. În 2019, de exemplu, cercetătorii au creat un dispozitiv de prindere monolitic moale, inspirat de origami, cu vârful plat al degetului. În timp ce această priză se poate deforma și schimba forma, performanța sa în ceea ce privește sarcina utilă și dexteritatea este slabă, datorită planeității și moliciunii vârfurilor degetelor.

În general, au descoperit că vârful degetului pe care l-au dezvoltat are multe caracteristici avantajoase, inclusiv capacitatea de a trece rapid între diferite moduri de apucare, precum și între moduri de înțelegere stabile, bazate pe sarcina la îndemână. Configurația vârfului degetului este simulată și ghidată eficient de modelul cinematic pe care l-au folosit.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: