Această dronă funcționează ca o molie. La ce ajută și cum poate fi folosită chiar și-n dezastre naturale

Această dronă funcționează ca o molie. La ce ajută și cum poate fi folosită chiar și-n dezastre naturale

Tehnologia ne ajută de la treburile casnice, până la descoperiri în medicină. S-au creat mulți roboți, drone și alte dispositive tehnologice, dar această dronă e un pic mai specială.

Un avantaj imens al dronelor este că acești mici roboți pot merge în locuri unde oamenii nu pot, inclusiv zone care ar putea fi prea periculoase, cum ar fi structuri instabile după un dezastru natural sau o regiune cu dispozitive neexplodate.

Când construiau un nou robot care “să vâneze” mirosuri, o echipă de ingineri de la Universitatea din Washington s-a orientat spre natură, echipând o mică dronă cu o antenă smulsă dintr-o molie vie, potrivit cercetărilor publicate în revista Bioinspiration & Biomimetics.

Cyborgul rezultat, pe care îl numesc Smellicopter, folosește senzorii biologici ai antenei pentru a călători automat spre sursa mirosului, în timp ce evită obstacolele. Acest dispozitiv ar putea putea identifica în siguranță, într-o bună zi, scurgerile de gaz din case, potrivit echipei.

La ce ajută, mai exact, această dronă


Antena de molie tubulară alunecă direct pe o pereche de fire metalice subțiri, care permit dronei autonome să funcționeze. Există o creștere semnificativă a activității dronei atunci când preia mirosurile florale de care ar fi atrasă o molie și spun că funcționează mult mai eficient și are o sensibilitate mai mare decât orice astfel de dispozitiv creat până acum.

„Natura este cu adevărat mult mai eficientă decât senzorii de mirosuri creați de om”, a spus într-un comunicat de presă autorul principal al studiului și doctorand în inginerie mecanică, Melanie Anderson. În viitor, trucul va fi diversificarea tipurilor de mirosuri la care Smellicopterul poate răspunde.

Tehnologia care permite urmărirea parfumurilor florale care atrag moliile este impresionantă în sine. Dar scopul final este de a găsi o modalitate de a face drona să caute mirosuri precum scurgeri de gaz, explozivi sau chiar oameni care sunt blocați după un dezastru natural, cum ar fi un cutremur.

Citește și:
Etichete: