9 motive pentru care acest laptop ASUS îți poate fi cel mai util computer și un minus evident

9 motive pentru care acest laptop ASUS îți poate fi cel mai util computer și un minus evident

ASUS a anunțat un laptop nou. Îi zice ZenBook Flip 13 UX363 și după nume cred că ți-ai dat seama deja ce-l face special: se dă peste cap. Da, la propriu. Și mai are și-un stylus. Așa că am rezumat ce face bine acest laptop pentru fiecare utilizator care ajunge să-l folosească.

În 2020 avem o confirmare (pe lângă celelalte deja știute): computerele clasice încă sunt indispensabile când chiar vrei să faci treabă. Tastatura fizică, Windows 10 cu toate aplicațiile disponibile și portabilitatea fac dintr-un laptop un gadget indispensabil. În acest context am devenit mai atent la tot ce lansează producătorii, că e clar că cererea va mai continua.

În cazul ASUS, producătorul a completat seria ZenBook cu acest model nou. E un convertibil pe care îl poți folosi ca: laptop, tabletă și chiar instrumente de prezentare sau vizionare filme și seriale.

X motive pentru care acest ASUS poate fi singurul laptop de care ai nevoie

zenbook-flip-ux363-0654

ASUS susține că-i convertibil, dar e și hiperportabil. Vorbim de un laptop cu o grosime de numai 13,9 mm care cântărește doar 1,3 kilograme. Poți adăuga aici și autonomia: până la 14 ore, adică suficient cât să-ți acopere o zi.

Bun și pentru următorii trei ani. În general, un laptop îl schimbi după trei ani. Unii țin de așa produse și mai mult, până la cinci, până la șapte ani. Ca să reușești așa ceva, dacă ești acel tip de om, îți trebuie și hardware bun. În cazul acesta, ZenBook Flip 13 are procesoare Intel Core din generația a 11-a.

Conectivitate cât ai nevoie. ZenBook Flip 13 are o ieșire HDMI de dimensiuni mari, un port USB clasic  și două porturi USB-C Thunderbolt 4 (viteze de până la 40 Gbps). Legat de HDMI, afli cât ți-e de util abia când nu-l ai.

Într-o lume conectată la internet ai nevoie mai ales de viteză. Cum ziceam la început, în 2020 ne-am bazat mai mult ca niciodată pe computere clasice, că-și fac treaba foarte bine. Când vine vorba de internet, cel wireless a devenit în ultimul an și mai bun cu Wi-Fi 6. ASUS oferă așa ceva pe ZenBook Flip 13. Dar, dincolo de standard, interfața wireless e optimizată suplimentar cu ASUS WiFi Master Premium, care include ASUS WiFi Stabilizer și ASUS WiFi SmartConnect.

Încărcare rapidă, ca să nu stai lipit de priză. ZenBook Flip 13 UX363 suportă încărcarea rapidă cu adaptorul de 65 wați inclus în pachet. Pentru autonomia de 14 ore de care ziceam mai devreme bateria cu patru celule e de 67 Wh.

zenbook-flip-ux363-0642

Ecran tactil ca să-ți completeze mouseul și tastatura. Personal, prefer mouseul oricând touchpadului sau ecranului tactil. Dar sunt momente când și acesta devine util. Clipurile de pe YouTube, filmele și seriale de pe Netflix sau prezentări în PowerPoint pot fi mediul perfect pentru el. În fine, ca hardware, ASUS a pus pe ZenBook Flip 13 UX363 ecranul tactil NanoEdge, cu diagonală de 13,3 inchi.

zenbook-flip-ux363-0654

Stylus care să meargă cu acel ecran. Acest laptop e compatibil cu stylusul ASUS Pen. Are 4.096 puncte de presiune și te ajută să transformi laptopul într-o tabletă grafică, dacă ții neapărat, sau să-l folosești fix ca pe-o tabletă, dar cu Windows.

Ca hardware, ZenBook Flip 13, ziceam, are procesoare Intel Core din generația a 11-a, cu grafică Intel Iris Xe, până la 16GB memorie RAM și spațiul de stocare e pe SSD PCIe 3.0 – până la o capacitate de 1 TB, în funcție de cât ești dispus să dai pe el.

zenbook-flip-ux363-0633

Ca design, este unul dintre cele mai compacte produse. Tastatura e împinsă la maximum în stânga și în dreapta, iar touchpadul e imens. Devine și tastatură numerică și menționez asta, că-s unul dintre acei oameni care o folosesc pentru ghilimele. Per total, e un pachet compact, minimalist, potrivit și pentru 2020, și pentru următorii ani.

Un minus, ca design și construcție, e că ASUS a pornit de la un laptop și a obținut o tabletă. Dar dacă începea invers, nu mai ajungea produsul să aibă un spațiu ciudat când îl muți în modul tabletă. Nu-i neapărat deranjant, dar lasă senzația că-i fix un laptop care se poate roti la 360 de grade și nu un hibrid din toate punctele de vedere.

Și, da, după cum ai văzut în poze n-are mufă de căști. Clasica mufă de 3,5 mm. În schimb, ai un adaptor pentru USB-C. Pe telefoane, cumva, ne-am obișnuit cu lipsa mufei, dar pe laptopuri încă se simte ca fiind prea devreme.

De partea cealaltă, mai e o chestiune. Spre deosebire de telefon, laptopul necesită mai mult spațiu de transport, fie că-l iei în ghiozdan, fie că-l iei în geantă, în husă, așa că spațiu de adaptor găsești. Dar dacă îl pierzi? Orice adaptor aduce o problemă suplimentară. Mufa de căști încă are locul ei pe laptopuri. Totuși, pus în balanță, lipsa ei tot nu-i un minus atât de mare cât să ignori produsul per total.

zenbook-flip-ux363-0641

Seria ZenBook Flip 13 este disponibilă în România la prețuri care pornesc de la aproximativ 5.700 de lei. Configurațiile cuprind procesor Intel Core i5-1135G7 sau Intel Core i7-1165G7, 8 sau 16 GB RAM, 512 GB SSD M.2 PCIe, grafică Intel Iris Xe, ecran LED IPS Full HD cu acoperire 100% sRGB, Wi-Fi 6 și Windows 10.

Citește și: