Vom avea 5G, dar până atunci avem nevoie să știm cum e construit ecosistemul. Iată câteva idei

Vom avea 5G, dar până atunci avem nevoie să știm cum e construit ecosistemul. Iată câteva idei

Sigur că 2020 va rămâne în istorie, motivul fiind evident. Dar un subcapitol în această istorie va fi alocat standardului 5G. Se fac deja aproape trei ani de când tot scriem despre el. Și în 2020 mai mult ca niciodată, pentru că până la finalul anului România ar trebui să pună bazele noii rețele. Și aici apare conceptul 5G toolbox.

„Sperăm că în trimestrul 4 al anului în curs vom acorda licenţele pentru spectrul suplimentar 5G. Am considerat că este mai sigur să amânăn pentru finalul acestui an. Ne dorim ca toată documentaţia să fie adoptată până în trimestrul 3 al acestui an”, a transmis în mai Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM. Și aceasta e ultima declarație oficială pe tema asta. Până la materializare, avem speranțe.

Contextul 5G e însă mai mare. Recent ți-am zis de cum infrastructura se adaptează deja, pentru ca rețelele să fie mai eficiente și echipamentele ceva mai portabile sau mai ușor de instalat. Acesta e un moment bun să afli de 5G toolbox. Altfel spus, un set de măsuri care presupune o abordare deschisă, corectă și nediscriminatorie în ceea ce privește furnizarea de instrumente pentru rețelistica din spatele internetului care ajunge la telefonul, laptopul, mașina și celelalte electronice conectate la rețea.

Ce înseamnă acest set de măsuri pentru 5G

În ianuarie 2020, Comisia Europeană a publicat ghidul despre cum ar trebui securizate rețelele 5G, dar și ce riscuri pot să apară și cum ar trebui dezvoltate rețelele, astfel încât să fie evitate. Acesta a venit după circa un an în care au fost mai multe dezbateri despre cum ar trebui dezvoltat noul standard. Vizează atât demersurile la nivel național, cât și la nivelul Uniunii.

Ca să-ți faci o idee despre cum se vor dezvolta rețelele 5G în Europa, e suficient să te uiți la principalele puncte prezentate de CE. Înainte de toate miza e securizarea pe toate planurile, de la dezvoltare și implementare până la funcționarea rețelelor. Apoi, e vorba de-a limita dependența de un singur furnizor de echipamente. Asta înseamnă și mai mult când vezi celălalt punct: promovarea unei piețe diversificate, competitive și sustenabile pentru echipamente.

Se poate traduce în două beneficii pentru clientul final: infrastructură mai bună și prețuri mai mici. Nu în ultimul rând, ghidul CE vizează și consolidarea standardelor de securitate pentru produse și servicii, iar aici sunt vizați și operatorii.

Huawei, unul dintre principalii jucători pe piața de rețelistică din Europa și jucător pentru ceea ce se conturează a fi ecosistemul 5G, a spus la două săptămâni după publicarea raportului că astfel de recomandări vin în completarea celor făcute de companie în decembrie 2019. Compania a profitat de ocazie ca să reafirme că securitatea echipamentelor sale reprezintă fundația operațiunilor sale.

Ca jucător în piața 5G, Huawei are de partea sa o statistică importantă. A operat în circa 170 de țări și regiuni, de la fondare până în prezent, cu circa trei miliarde de utilizatori, și susține că nu a avut până acum nicio problemă majoră în ceea ce privește stabilitatea rețelelor care îi folosesc echipamentele.

Ce e important acum, pe perioadă oarecum limitată, e dezvoltarea acestui ecosistem în următorii doi – trei ani. 5G toolbox acoperă și subiectul rețelelor din prezent: construite pe infrastructură 4G cu antene 5G, astfel încât să grăbească adopția. Urmează o perioadă în care vom vorbi cu adevărat de dezvoltarea infrastructurii, pe toate palierele.

În acest sens, Thierry Breton, comisar european responsabil pentru politici digitale, a explicat că orizontul de timp 2023 – 2024 va cunoaște o populare accelerată cu antene. Apoi, în 2025 vom vedea cu adevărat ce înseamnă o rețea construită pe baza ghidului publicat de CE.

Ce facem în România? Deocamdată, din mai 2020, avem ceea ce se numește „Grupul de Lucru 5G”. Acesta a fost constituit pentru identificarea măsurilor strategice și tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor și asigurarea securității rețelelor 5G necesare a fi implementare de România, respectiv pentru elaborarea raportului privind punerea în aplicare a acestora la nivel național.

În ceea ce privește obiectivele și misiunile locale, Grupul le are pe următoarele: definirea și elaborarea calendarului de lucru, a responsabililor, livrabilelor și termenelor, și elaborarea documentului de poziție națională 5G toolbox cu privire la măsurile concrete și măsurabile necesare pentru a pune în aplicare pe teritoriul României recomandările din setul de instrumente al UE privind securitatea rețelelor 5G. Totodată, e vizată elaborarea raportului privind punerea în aplicare a măsurilor – cheie pe teritoriul României, în concordanță cu calendarul european, astfel încât să se circumscrie efortului coordonat cu toate celelalte state.

Suntem, practic, în anul care intră în istoria telecom. Dar mai mult decât 4G, pentru că acum vom vorbi de mult mai multe dispozitive conectate la internet, unele cu care poate nici nu vom interacționa direct. Cadrul în care se face asta, cel puțin în Europa, e stabilit. România și-a asumat câteva lucruri și mai urmează să avem cu adevărat o rețea 5G.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: