24 apr. 2019 | 18:08

Schimbarea YouTube care va afecta modul în care se răspândește minciuna pe site

ACTUALITATE
Schimbarea YouTube care va afecta modul în care se răspândește minciuna pe site

După ce Facebook a introdus noi reguli de folosire a platformei cu ocazia alegerilor europarlamentare, YouTube i-a urmat exemplul.

Google vrea să contribuie și ea la lupta cu dezinformarea din timpul alegerilor pentru Parlamentul European. Cele mai mari eforturi se concentrează în jurul site-ului YouTube.

A lansat pe platforma video noi instrumente care vor ajuta oamenii să facă mai ușor diferența între știrile reale și cele false. Astfel, Google va introduce pe YouTube etichete ale videoclipurilor care vor arăta exact știrile care primesc finanțare guvernamentală sau publică.

Măsura a fost anunțată deja în februarie pentru Statele Unite. Google urmează să le implementeze acum și în Europa.

„Scopul nostru este să te echipăm cu mai multă informație pentru a te ajuta să înțelegi mai bine sursele conținutului știrilor pe care alegi să-l urmărești pe YouTube”, spune compania.

De asemenea, YouTube va evidenția surse precum BBC sau FranceInfo în secțiunile Top News sau Breaking News în mai multe țări europene. Totul pentru a-i ajuta pe utilizatori să identifice mai ușor știrile din surse verificate.

Această opțiune este deja disponibilă în anumite țări din Europa, precum Marea Britanie, Franța și Germania. Google plănuiește să le introducă și în alte țări, în următoarele săptămâni.

YouTube a încercat și în 2018 să controleze știrile false care apăreau în trending sau alte secțiuni de pe site.

Cu ce mai contribuie Google la eliminarea știrilor false

Google a mai încercat să ajute și prin intermediul Google News. A lansat o secțiune numită „Alegeri europene 2019” unde va oferi numai jurnalism de calitate pe diferite teme ce țin de Europa.

Fenomenul fake news este unul foarte răspândit pe internet și extrem de dificil de combătut. Iar alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 vor fi bun prilej de răspândire a și mai multor știri false.

Nu este clar cât de mult vor ajuta îmbunătățirile de pe YouTube utilizatorii să găsească informații valide și verificate. Dar măcar e un început.