De ce nu ar exista o limită a duratei de viață și cât poate trăi un om

De ce nu ar exista o limită a duratei de viață și cât poate trăi un om

În cazul în care ți-e frică de moarte, oamenii de știință propun o teorie care ar putea să te ajute să dormi puțin mai bine noaptea.

O echipă de cercetători și-a dat seama că, de fapt, ar putea să nu existe neapărat o limită naturală pentru cât timp ar putea trăi un om. Deși riscul de moarte crește odată cu vârsta, cercetătorii au ajuns la concluzia că, dacă trăiești un anumit număr de ani, riscul ar scădea dramatic. Astfel, în cazul în care treci pragul de 105 ani, riscul de deces scade la 50%.

Concluzia noului studiu se bazează pe analizarea a 4.000 de bătrâni din Italia, realizată de o echipă de cercetători din cadrul Sapienza University. Așadar, la vârsta de 105 ani se creează ceea ce aceștia numesc un „platou al mortalității”, moment din care șansele de moarte încep să stagneze. Așadar, dacă acest platou al mortalității chiar există, nu ar exista nicio limită pentru cât oamenii ar putea supraviețui.

Riscul de moarte crește cu vârsta, apoi ajunge să scadă

De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să-și dea seama dacă există cu adevărat o limită de vârstă până la care omul ar putea ajunge. Cei mai mulți sunt de acord că riscul de deces crește constant până la aproximativ 80 de ani. Totuși, există unii cercetători care cred că lucrurile se schimbă în jurul vârstei de 100 de ani. În acest sens, cercetătorii sugerează faptul că nu există neapărat o limită a duratei vieții umane. Astfel, oamenii ar putea depăși recordul de viață al lui Jeanne Louise Calment, care a ajung la vârsta de 122 de ani și 164 de zile.

Datele acestui studiu legat de moarte sugerează că longevitatea este fluidă și crește încontinuu, de-a lungul timpului, iar o limită nu ar fi fost încă atinsă.

Totuși, teoria cercetătorilor e la Sapienza University este contestată de alții. Jay Olshansky de la University of Illinois din Chicago spune că această concluzie nu este plauzibilă din punct de vedere biologic. Unul dintre motive ar fi celulele care nu se divid. Astfel, în cazul neuronilor, aceștia nu se vor mai putea înmulți, ci vor muri odată cu vârsta, iar asta ar pune anumite limite asupra duratei de viață.

Rămâne de văzut dacă cercetătorii își vor putea da seama vreodată cum să ajungem să trăim o viață fără moarte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: