16 aug. 2019 | 13:34

Telefonul cu Android poate fi detector de hoți care clonează carduri

ACTUALITATE
Telefonul cu Android poate fi detector de hoți care clonează carduri

Clonarea de carduri, deși diminuată în ultimii ani, încă e o sursă de bani pentru unii. Tehnicile s-au rafinat, tocmai de aceea e nevoie de metode noi de-a le opri. Una dintre ele tocmai a fost dezvăluită și funcționează pe telefoane cu Android.

Clonarea cardurilor a fost multă vreme populară direct la bancomat sau la POS. Soluția a fost dezvoltarea tehnologiei contactless și chiar a alternativelor de plată cu telefonul. Totuși, încă sunt țări unde nu-i foarte folosită. Problema e destul de mare în Statele Unite ale Americii, în special la benzinării unde plătești singur.

Acolo sunt folosite dispozitive care transmit wireless informațiile, prin Bluetooth. Astfel, hoții nu trebuie să mai desfacă terminalul de plată ca să citească informațiile. Contra acestei tehnici, specialiști de la Universitatea din California și de la Universitatea Urbana-Champaign din Illinois au dezvoltat o aplicație care poate descoperi astfel de dispozitive. Ei au denumit-o Bluetana.

Cum găsește telefonul cu Android dispozitive de clonat cardul

Aplicația pentru Android funcționează prin scanarea dispozitivelor Bluetooth dintr-o anumită zonă. Odată ce le identifică, le verifică semnătura digitală. Totodată, poate ignora semnale de la dispozitivele autorităților, cum ar fi camerele pentru depășirea vitezei sau alte dispozitive de monitorizare a traficului.

Cei mai mulți hoți care folosesc astfel de dispozitive ca să cloneze carduri folosesc aproape aceleași componente. Implicit, sunt mai ușor de găsit. Această aplicație pentru Android a fost testată și a descoperit 1.185 de dispozitive Bluetooth de clonat carduri folosite la benzinării din SUA.

Chiar dacă o conexiune Bluetooth e activă doar pe câțiva metri, până la câteva zeci de metri, e suficient pentru cine folosește aplicația ca să găsească dispozitivele hoților. Bluetana nu e însă disponibilă tuturor celor care au telefoane cu Android. Aceasta e destinată autorităților și, cel mai probabil, așa va rămâne ceva vreme de acum înainte.

Ideea ar putea fi însă folosită de bănci care au soluții de plată cu telefonul. Astfel, ar putea integra o așa funcționalitate în aplicația de banking ca să știi unde să nu plătești cu cardul sau de unde să nu scoți bani.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele