Cum stimularea electrică poate reîmprospăta memoria creierului îmbătrânit

Cum stimularea electrică poate reîmprospăta memoria creierului îmbătrânit

Efectele îmbătrânirii asupra creierului pot fi inversate, într-o anumită măsură, prin stimularea electrică, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii s-au concentrat pe un aspect al cunoașterii, și anume memoria de lucru. Aceasta este cunoscută și sub numele de memorie de scurtă durată. Aceasta funcționează ca un carnețel pentru creier, potrivit lui Robert Reinhart, co-autor al studiului. Acesta permite oamenilor să păstreze informații pentru câteva secunde, ceea ce facilitează o serie de sarcini precum cititul, calculele mentale sau pur și simplu menținerea unei conversații.

Totuși, odată cu îmbătrânirea corpului, memoria de lucru se deteriorează. Declinul nu este unul dramatic, dar este suficient pentru a-i face pe adulți să îndeplinească mai greu sarcini care se bazează pe memoria de scurtă durată decât persoanele mai tinere.

Cercetătorii au folosit 42 de persoane cu vârste între 20 și 29 de ani și 42 de persoane mai în vârstă, între 60 și 76 de ani. Le-au cerut să se joace acel joc popular de „Găsește diferențele”. În acest timp, cercetătorii le măsurau activitatea cerebrală printr-o electroencefalogramă.

În unele sesiuni, oamenii de știință au pulsat stimuli electrici în lobul prefrontal și lobul temporal din creierul participanților. Comunicarea între aceste două regiuni ale creierului este foarte importantă pentru memoria de lucru.

Înaintea oricărei activități de stimulare a creierului, adulții mai în vârstă au avut rezultate mai proaste decât categoria tânără. După doar 12 minute de la începerea stimulării cerebrale, adulții mai în vârstă au început să dea rezultate la fel de bune ca cei mai tineri dintre participanții la studiu.

Cum poate ajuta stimularea electrică

Motivele pentru care stimularea electrică pare să inverseze efectele îmbătrânirii asupra memoriei sunt simple. Ținta stimulării a fost legătura dintre cortexul prefrontal și lobul temporal.

Cu cât sincronizarea dintre acestea este mai strânsă, cu atât mai bine funcționează memoria. În cazul celor cu o vârstă mai înaintată, această sincronizare se deteriorează, ceea ce pare să fie rădăcina declinului memoriei. În esență, stimularea electrică reînnoiește legătura dintre cele două zone ale creierului.

Potrivit cercetătorilor acest studiu va fi util și pentru cei diagnosticați cu tulburări cerebrale caracterizate atât de conectivitate scăzută, cum sunt autismul și Alzheimer, cât și de hiperconectivitate, precum Parkinson sau epilepsia.

Citește și:
Sursa: Live Science