Nu ai loc pe scaunele din avion? Ghinion! Situația se va înrăutăți în viitor

Nu ai loc pe scaunele din avion? Ghinion! Situația se va înrăutăți în viitor

Călătoria cu avionul a devenit un adevărat test de anduranță. Scaunele sunt din ce în ce mai înghesuite, spațiul pentru picioare este mai mic, iar situația se va înrăutăți în viitor.

Cebu Air, linie  aeriană din Filipine, a spus că va muta bucătăria și băile din avioanele sale A330neo pentru a înghesui 460 de locuri, cu 20 mai multe decât în prezent.

Clienții sunt mai puțini fericiți, însă este o idee bună pentru companiile aeriene, care vor să-și crească profiturile. În Asia, în jur de 100 de milioane de oameni zboară pentru prima dată în fiecare an, iar companiile aeriene low-cost profită de asta.

Tot mai mulți oameni au posibilitatea de a călătorii cu avionul, iar companiile, pentru a face față cererii crescute, cumpără avioane mai mari și înghesuie cât mai multe scaune în spațiul disponibil, mai ales pe rutele foarte populare.

Cum spațiul pentru picioare s-a redus de-a lungul anilor

La începutul anilor 2000, spațiul pentru picioare la clasa economy era de 86 de centimetri, iar acum este de 76 de centimetri, dar sunt avioane unde spațiul pentru picioare este de doar 71 de centimetri (de obicei pe cursele scurte). Chiar și scaunele s-au îngustat în acest timp, de la 47 de centimetri la 43,1 centimetri.

Unde începe și unde se termină spațiul personal este din ce în ce mai greu de determinat pe zborurile low-cost. De aceea, nu este nicio surpriză că cele mai multe încăierări, bătăi și scandaluri au loc pe zborurile low-cost. Unele zboruri au fost anulate pentru că pasagerii se certau din cauza scaunelor.

Totuși, unii oameni sunt dispuși să zboare astfel, în condițiile în care prețul biletelor a scăzut în ultimul deceniu. Un bilet din Shanghai către Manila, zbor de patru ore, poate costa mai puțin de 100 de dolari cu Cebu Air, dar confortul nu o să fie mare. Lățimea scaunului pe un astfel de zbor este de doar 41,9 centimetri, sub minimul de 45,7 centimetri.

Dar măcar ajungi la destinație. Poate în viitor o să accepte oameni și pe avion, ca pe trenurile din India.

Citește și: