A început sezonul de toamnă: de ce celebrează Google echinocțiul

A început sezonul de toamnă: de ce celebrează Google echinocțiul

Ai crede că sezonul de toamnă începe pe 1 septembrie, odată cu începutul lunii. Din punct de vedere astronomic însă, echinocțiul de toamnă, care are loc astăzi, dă startul acestui anotimp.

Sezonul de toamnă începe luni, 23 septembrie. Astăzi are loc echinocțiul de toamnă al anului 2019. Din acest moment, ziua se scurtează, iar noapte devine din ce în ce mai lungă. Descreșterea zilei se va produce până pe 22 decembrie, când se va produce solstițiul de iarnă. 

La nivel astronomic, sezonul de toamnă este corelat cu echinocțiul de toamnă. În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Cercetătorii de la observator ne mai informează că momentul exact al echinocțiului de toamnă este marcat astăzi, 23 septembrie, la ora 10:50. Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

La nivel global, această zi este una foarte specială. Când începe sezonul de toamnă, soarele se află în dreptul ecuatorului ceresc. Asta înseamnă că răsare în est și apune în vest, exact în dreptul punctelor cardinale. Ca urmare, durata zilei și a nopții vor fi egale, indiferent unde te afli pe glob. Singurele excepții sunt în regiunile polare. În zona Polului Nord, începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește de deasupra orizontului, timp de şase luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul sezonului de toamnă. La latitudinile României, în aceste zile, soarele va culmina la amiază, la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont.
Citește și: