30 mai 2019 | 13:05

80% dintre români fac plăți de pe telefon, dar cât de sigure sunt acestea?

ACTUALITATE
80% dintre români fac plăți de pe telefon, dar cât de sigure sunt acestea?

Smartphone-ul este din ce în ce mai prezent în viața omului modern, iar plățile realizate cu el au devenit de preferat. Totuși, cât de sigure sunt?

Probabil și tu te-ai gândit, cel puțin odată, atunci când ai făcut o plată dacă există vreun pericol de a fi fraudat.

Mastercard a realizat un studiu recent din care reiese că 74% din consumatorii din Europa Centrală și de Est (CEE) că preferă telefonul mobil că metodă alternativă de plată.

Peste 90% dintre utilizatorii din 13 țări din CEE, printre care și România, dețin un smartphone. În ultimii ani românii au început să lase telefoanele clasice în urmă și să treacă la smartphone. Potrivit Mastercard, peste 90% din populația Romania au un smartphone, un plus 6% față de anul 2016.

Mie greu să cred că un procent atât de mare al populației din România folosește un smartphone. Nu știu dacă în studiu au fost luați în considerare și ruralul sau doar urbanul. Oricum, cei care au astfel de telefoane vor să le folosească pentru a face plăți, fie la supermarket, fie online.

Așadar, 80% dintre persoanele chestionate din Romania au declarat că folosesc plățile de pe telefoanele mobile și 51 % folosesc autorizarea tranzacțiilor prin SMS.

Cât de sigure sunt plățile online de pe smartphone

„Se fabulează multe în legătură cu plata online. Plățile online sunt foarte sigure. Am evoluat de la parola statică, la cea dinamică prin autorizarea tranzacției cu acel cod SMS, iar acest sistem va fi înlocuit de biometrie. Noi credem că e mai facil și mai sigur. Vei autoriza plățile cu amprenta sau prin Face-ID și așa mai departe. Este din ce în ce mai sigur să plătim online”, este de părere Cosmin Vladimirescu, CEO-ul Mastercard România.

Încorporarea tehnologiilor de autentificare biometrica în smartphone-uri, precum senzorii de amprenta sau sistemele de autentificare facială, fac că mulți români să folosească astfel de sisteme pentru a autoriza plățile.

Potrivit studiului, 24 % dintre români folosesc autentificarea cu ajutorul amprentei. În 2016 doar 5 % apelau la o asemenea metodă de autorizare. Aici trebuie menționat că tot mai multe telefoane încep să aibă astfel de metode de securitate implementate, iar românilor le place să le folosească, spre deosebire de 2016 când numărul telefoanelor dotate cu senzori de amprentă era mai mic. 81 % dintre români consideră că amprenta digitală este o metoda de plata sigură. Persoanele de toate vârstele folosesc o astfel metoda de plata, dar tinerii o preferă.

Legat de plata cu telefonul, Cosmin Vladimirescu este de părere că această metodă de plată va fi una foarte populară în România.  „Avem câteva wallet-uri în piață. Ne apropiem de câteva lansări importante în scurt timp. Este logic să avem plata cu telefonul în România, o țară cu un apetit atât de mare pentru plățile contactless și smartphone-uri”.

Mai mult, el este de părere că plata cu telefonul mobil este poate chiar mai sigură decât cea cu cardul contactless. „Plățile cu telefonul mobil sunt sigure pentru că nu vorbim despre niște informații stocate în clar în telefonul mobil. Vorbim despre niște date tokenizate. În telefon nu se stochează numărul de card, ci un alt număr care este generat în procesul de tokenizare de către banca emitentă care nu seamănă cu numărul de card și nu poate fi folosit pentru altfel de tranzacții”.

Într-un final, studiul arată că, deloc surprinzător, românii preferă că parola lor sa fie unica (52%), nu înțeleg de ce procentul nu e mai aproape de 100, și ușor de reținut 41%.