România ar putea juca un rol important pe piața bateriilor electrice

România ar putea juca un rol important pe piața bateriilor electrice

În premieră după 1989, a fost redeschisă activitatea a trei mine de metale rare din România, în speranța de a intra pe piața bateriilor electrice.

România redeschide minele de pământuri (materiale) rare pentru a atrage investiții din partea producătorilor de baterii, alăturându-se unei inițiative europene al cărei scop este câștigarea de cotă de piață pe acest segment.

Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a anunțat că s-au redeschis trei mine ce produc metale rare, inclusiv europiu și disprosiu, pentru prima dată în ultimii 30 de ani. „Primele trei mine redeschise din ‘89 până astăzi. Au materiale rare (aceste trei mine n.r.), care ne vor pune în alianța bateriilor într-o zonă extrem de bună. Unul dintre acestea este europiu. Ne vor pune pe harta lumii așa cum ne-a pus IT-ul”, a spus Bădălău.

El a mai spus că există discuții cu producătorii de baterii și că România caută o investiție de peste 50 de milioane de euro.

Mai multe companii  vor să construiască o fabrică de baterii în România

Ministerul susține că o companie aflată în portofoliul său, Radioactiv Mineral Măgurele, a solicitat „formal și informal” intrarea în Alianța Europeană a Bateriilor.

„Vrem să devenim membru al European Battery Alliance. Asta va asigura că vom avea cel puțin o fabrică va produce baterii electrice în România”, a spus el fără a numi potențialii investitori.

Mai multe companii internaționale caută să-și crească producția de baterii în regiune sau caută materiale prime. Daimler AG, Johnson Matthey Plc au anunțat că vor să deschidă fabrici în Polonia, în timp ce Rio Tinto caută să extragă litiu în Serbia.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene din octombrie 2018, la un an de la lansarea Alianței europene pentru baterii (EBA – European Battery Alliance), planul de acțiune al Comisiei este deja în vigoare, primele instalații-pilot de producție sunt în curs de construcție și se anunță proiecte suplimentare de stabilire a UE ca actor principal în domeniul strategic al producției de baterii și al inovării aferente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Bloomberg