Studentul care îți prezintă Revoluția din România prin stories pe Instagram

Studentul care îți prezintă Revoluția din România prin stories pe Instagram

Revoluția din 1989 a fost un eveniment important care a redefinit România, iar acum poți afla ce s-a întâmplat direct de pe Instagram.

În 2019 se împlinesc 30 de ani de la Revoluție. Evenimentele au început la Timișoara, dar s-au extins apoi în toată țara. Totuși, evenimentele care s-au desfășurat în acea perioadă nu sunt cunoscute de toată lumea, în special de cei mai tineri, care nu au trăit acea perioadă.

În ajutorul lor vine Robert, un student de 19 ani, „curios, visător, interesat de jurnalism”, care arată pe Instagram stories cum ar fi arătat Revoluția din România dacă ar fi fost transmisă de un intern la un ziar timișorean din acea perioadă.

De fapt, Robert nu există, ci totul este un proiect născut din colaborarea a două organizații: Funky Citizens și Forum Apulum. Totuși, toate evenimentele relatate în aceste story-uri sunt bazate pe fapte reale, care s-au desfășurat în decembrie 1989. Numai că acestea sunt văzute prin ochii unui tânăr student.

Cum poți vedea Revoluția pe Instagram

Contul de Instagram se numește @robert.jurnal și spune povestea Revoluției în stories. Acestea încep de pe 13 decembrie și se termină pe 25 decembrie, ziua în care Nicolae Ceaușescu este asasinat.

Potrivit Funky Citizens, proiectul este menit să-i ajute pe tinerii născuți în democrație să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat, de fapt, atunci, într-un format familiar lor: Instagram stories. Acestea vor rămâne disponibile pe profilul de pe rețeaua socială și după 25 decembrie, în highlights.

Ideea este inspirată din Eva Stories, un cont de Instagram care spune povestea vieții reale a unei fete evreice ucise într-un lagăr de concentrare, imaginându-și că și-a documentat ultimele zile pe un smartphone.

De fapt, tinerii pot înțelege mai bine ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989 nu doar din story-urile de pe Instagram. Pe site-ul www.decembrie89.ro, unde poți afla toate informațiile dintr-un timeline bine organizat al evenimentelor.