10 ian. 2019 | 16:58

REVIEW Philips OLED 803 – Cum arată perfecțiunea OLED în sufrageria ta

VIDEO ACTUALITATE

Știi cât de mult s-a schimbat tehnologia televizoarelor în ultimii 10 ani? Poate că nu, de-aia e cu atât mai mare impactul când vezi un panou OLED. Am experimentat unul pe modelul Philips OLED 803. Și da, e un TV smart cu Android.

Odată ce ai ocazia să folosești un Philips OLED 803, e greu să te mai îndrepți către alte televizoare care vor a fi mai mult sau mai puțin similare în materie de calitate și performanță.

Ecranele OLED sunt cele mai bune pe care le pot oferi atât producătorii de televizoare, cât și de telefoane, în prezent.

Tehnologia, deși aceeași la bază, începe să ofere rezultate diferite atunci când fiecare producător aduce propriile îmbunătățări. Așa, fiecare producător îți oferă ceva ce s-ar putea să-ți placă, iar Philips are câțiva ași în mânecă.

Înainte să intrăm în detalii despre ce știe să facă Philips OLED 803, se cade să trecem în revistă cele mai importante specificații ale acestuia.

Elementul definitoriu al televizorului, ecranul, are diagonala de 139 de centimetri, iar rezoluția panoului este de 3.840 x 2.160 pixeli (UltraHD 4K). Procesorul este de producție proprie, Philips P5 Perfect Engine cu patru nuclee, iar asta ar trebui să ofere toată puterea de procesare necesară pentru imagine, sunet, dar și pentru funcțiile adiționale.

Pe lângă procesorul cu 4 nuclee care face ca sistemul de operare să ruleze fluid, televizorul dispune și de un procesor de imagine dedicat, Philips P5 Perfect Picture Engine. Acesta din urmă analizează și procesează 5 aspecte esențiale pentru o bună calitate a imaginii: sursa video, claritatea, culoarea, contrastul și mișcarea.

Vorbim despre un televizor smart, desigur, iar, mai mult de atât, vorbim de un televizor cu Android. Vine cu versiunea 7, Nougat, iar asta ar trebui să-ți facă viața mai ușoară în timpul navigării prin toate meniurile disponibile. În curând, un nou update de soft va aduce Android TV 8 Oreo cu o interfață nouă și Google Assistant. Televizorul îți oferă și un sistem audio puternic, cu ieșire de 50 W, pe 2.1 canale. Nu în cele din urmă, televizorul are Ambilight, pe care-l voi descrie ceva mai jos.

Ambilight – Tehnologia care îți colorează sufrageria

Philips OLED 803-1

Tehnologia Ambilight e cam ceea ce crezi că e, dacă te uiți la nume: oferă o lumină ambientală proiectată pe peretele din spatele televizorului, iar asta îți oferă o experiență de vizionare mai imersivă.

E specifică televizoarelor Philips, iar OLED 803 face treabă foarte bună cu aceasta. Tehnologia poate urmări și oferi culori similare cu cele de pe ecran, dar poate să ofere și o lumină statică. Dacă vrei să dai o petrecere în sufragerie, Ambilight poate să urmărească și muzica pe care ai ales-o pentru playlist. Merge de minune ca fundal pentru televizorul acesta subțire.

E greu să găsești vreo problemă când vine vorba de imaginea pe care ți-o oferă Philips OLED 803. Conținutul 4K e extrem de vibrant, culorile sunt vii, iar contrastul rămâne la nivel înalt, în orice zonă a imaginii. Pentru că toată lumea e impresionată de albul cel mai alb și de negrul cel mai negru, Philips reușește să le ofere pe ambele, iar imaginile arată foarte bine. Sigur, ține cont că îți trebuie și conținut pentru tehnologie.

Toate televizoarele care se respectă au și motoare de upscaling, pentru că nu tot ce-ți place e disponibil și la rezoluția nativă a TV-ului pe care îl cumperi. Modelul de față nu face excepție, iar în ceea ce privește calitatea imaginii, s-ar putea să fii plăcut surprins. Televizorul se descurcă mai bine decât alte modele când vine vorba de transformarea conținutului într-unul fezabil pentru un display 4K.

Ce ar trebui să faci ca să te bucuri de conținut FHD la rezoluție UHD este să schimbi setările de imagine predefinite. Dacă le păstrezi, s-ar putea să nu te impresioneze prea tare upscaling-ul.

Televizorul vine cu suport pentru mai multe tehnologii HDR. Una dintre ele este HDR10, folosită la scară largă de către serviciile de streaming, iar cealaltă este HLG. Pe cea din urmă o vei întâlni în cazul transmisiunilor TV. Dacă tot ai HDR10, ar fi păcat să n-ai și HDR10+, iar 803 vine cu suport și pentru asta.

Philips OLED 803 – Telecomanda ca un baton inteligent

Philips OLED 803-2

Philips OLED 803 nu vine cu una, ci cu două telecomenzi, una mai „clasică”, iar alta parcă scoasă din producții science-fiction. Telecomanda clasică îți oferă toate butoanele de care ai nevoie, dar și o tastatură QWERTY pe spate. Ai și buton dedicat pentru Netflix, ca să ajungi rapid la conținutul 4K de care veri să te bucuri.

Telecomanda SF e extrem de minimalistă. În cazul în care ai de făcut ceva mai complex cu televizorul, vei vrea să-ți amintești cât mai rapid unde e telecomanda cu multe butoane. Avantajul acesteia e însă că interacționezi cu televizorul vocal. Apeși butonul, dai comanda, ai obținut rezultatul. În plus, odată cu update-ul la Android 8 Oreo, televizorul va primi și funcția Google Assistant. Astfel vei putea folosi microfonul de pe telecomanda televizorului pentru a controla și celelalte dispozitive din casă compatibile cu Google Assistant.

Philips OLED 803 – Sunet și conectivitate

Philips OLED 803-4

Sunetul e mult mai bun decât cel pe care-l auzi de obicei venind din boxele televizoarelor. Philips OLED 803 îți propune un sistem audio destul de bun. Evident, nu îl poți compara cu un sistem audio dedicat, dar, dacă un astfel de upgrade mai are de așteptat, boxele încorporate vor face o treabă mai mult decât bună. Sistemul e compus din două tweetere, care au alături două difuzoare pentru frecvențe medii și un subwoofer. În total, ai 50 W de putere audio.

Tot pentru sunet, ai și DTS HD Premium Sound. Promisiunea e că această tehnologie asigură un bas profund și reproducerea mai bună a dialogului. Cert e că vei sesiza asta, așa cum e cazul și la imagine, atunci când ai conținutul potrivit. Ceea ce vreau să spun e că sper că n-ai pretenții absurde pe canale TV și serviciile de streaming ar trebui să fie prima țintă către care te îndrepți. Sau conținutul premium de pe YouTube.

Cu toate că nu le-am menționat în descrierea inițială, televizorul vine cu o mulțime de opțiuni de conectivitate. Ai patru ieșiri HDMI, două ieșiri USB, ba chiar și una componentă. Wi-Fi-ul funcționează în banda 11ac. Ai și o mufă de cablu de internet, o intrare audio S/D, dar și o ieșire de căști. Una din ieșirile USB poate fi folosită pentru a extinde memoria internă a televizorului, care are 16 GB.

La final, dacă tragi linie, aduni și scazi, ieși cu foarte mult pe plus cu Philips OLED 803. S-ar putea ca cel mai mare minus pe care îl vei găsi în toată ecuația să fie prețul televizorului. Dacă, totuși, ai bugetul disponibil, e timpul să descoperi de ce lumea e fascinată de OLED.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele