10 mart. 2019 | 14:08

Cât de răspândiți sunt virușii pe telefon în România

ACTUALITATE
Cât de răspândiți sunt virușii pe telefon în România
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

România se află pe locul opt în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați cu ransomware pentru dispozitive mobile. Asta a arătat un raport al Kaspersky Lab cu privire la evoluția malware-ului mobil în anul 2018.

În 2018, numărul de atacuri malware pe mobil s-a dublat. Atacurile au ajuns la 116,5 milioane în comparație cu 2017, când numărul acestora a fost de 66,4 milioane.

Deși mai multe dispozitive sunt atacate, numărul de fișiere malware a scăzut. Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că au crescut, în schimb, impactul și precizia acestora.

Telefonul a devenit o parte importantă din viața oamenilor. Astfel, infractorii cibernetici acordă mai multă atenție modului în care distribuie programele malware. Canalele prin care malware-ul este livrat utilizatorilor reprezintă o parte importantă a succesului unei campanii malware. Atacatorii profită de utilizatorii care nu au instalată nicio soluție de securitate pe telefoane.

A crescut și numărul de utilizatori unici care s-au confruntat cu programe malware. În 2018, această cifră a crescut cu aproape 780.000 față de anul precedent și a ajuns la puțin sub 10.000.000 de utilizatori afectați.

Topul țărilor cu cel mai mare procent de victime ale atacurilor ransomware pentru dispozitive mobile este condus de SUA (1,42%). România este prezentă în acest top, pe locul al optulea, cu un procent de 0,27%.

„În 2018, utilizatorii de dispozitive mobile s-au confruntat cu ceea ce ar fi putut fi cel mai violent atac cibernetic văzut vreodată”, spune Viсtor Chebyshev, security expert la Kaspersky Lab. „Pe parcursul anului, am observat atât tehnici noi de infectare a dispozitivelor mobile, cum ar fi deturnarea DNS, cât și o concentrare accentuată pe scheme de distribuție îmbunătățite, cum ar fi spam-ul prin SMS. Această tendință demonstrează nevoia tot mai mare de a instala soluții de securitate mobile pe smartphone-uri, pentru a proteja utilizatorii de încercările de infectare a dispozitivelor, indiferent de sursa lor.”

Recomandări de protecție împotriva ransomware de la Kaspersky Lab:

  • Instalați doar aplicații din magazinele oficiale de aplicații, cum ar fi Google Play, pe Android, sau App Store, pe iOS.
  • Blocați din setările telefonului instalarea programelor din surse necunoscute.
  • Nu treceți peste restricțiile dispozitivului, deoarece acest lucru le-ar putea oferi infractorilor cibernetici capacități nelimitate pentru a-și derula atacurile.
  • Instalați actualizările de sistem și ale aplicațiilor,de îndată ce sunt disponibile – acestea remediază vulnerabilitățile și mențin dispozitivele protejate. Rețineți că actualizările sistemelor de operare mobile nu ar trebui să fie descărcate niciodată din surse externe (cu excepția cazului în care participați la teste beta oficiale).
  • Utilizați soluții de securitate fiabile, pentru o protecție completă împotriva unei game largi de amenințări.