Rabla 2019: când și cum îți dă statul bani ca să-ți iei mașină nouă

Rabla 2019: când și cum îți dă statul bani ca să-ți iei mașină nouă

Rabla 2019 va începe mai devreme decât te-ai fi așteptat, dar e o veste bună. Ministrul Mediului a anunțat până când va fi derulat programul prin care-ți iei mașină nouă mai ieftină.

Chiar dacă ești tentat să spui că Rabla 2019 nu este cine știe ce „afacere” pentru că statul nu îți dă prea mulți bani pentru mașină nouă, foarte mulți români așteaptă programul cu nerăbdare, ca și până acum.

Rabla 2019: ce condiții trebuie să îndeplinești

Ești eligibil pentru programul Rabla dacă îndeplinești cumulativ următoarele condiții:

  • Să ai domiciliul sau reședința în România;
  • Să nu ai datorii la bugetul de stat (orice fel de datorie, inclusiv amenzi neplătite);
  • Să te înscrii doar la un producător auto validat și să ai o notă de înscriere (o primești ulterior înscrierii);
  • Ai dat mașina veche spre casare unui colector autorizat și ai obținut certificatul de radiere a autoturismului;
  • Să prezinți producătorului de la care cumperi, dovada radierii mașinii vechi.

Citește AICI, pe larg, Ghidul de finanțare.

Rabla 2019: când se dă startul programului

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a declarat că programul Rabla 2019 va demara până pe 4 aprilie, întârzierea fiind cauzată de tergiversarea promulgării bugetului de stat.

„Ştiu că dumneavoastră, industria, la fel ca foarte mulţi români, aşteptaţi demararea Programului Rabla 2019. Anul trecut, am reuşit să îl pornim în februarie. Anul acesta nu a fost posibil, din cauza tergiversării total nejustificate a promulgării Bugetului de stat. Şi, deşi nu Guvernul şi nu Parlamentul sunt responsabile pentru acest blocaj, ne cerem noi scuze românilor, dacă alţii nu au curajul să îşi asume! La fel ca şi anul trecut, noi suntem deja pregătiţi de lansare. Şi, la cum arată calendarul astăzi, ne angajăm sa demarăm Programul Rabla până pe 5 aprilie”, le-a spus Gavrilescu reprezentanţilor industriei auto prezenţi la Forumul Industriei Auto 2019 de la Craiova.

Nu a fost anunțată suma exactă alocată pentru Rabla, dar se pare că vor fi bani cât pentru 50.000 de vouchere, la fel ca anul trecut.

„În anul 2016, programul a demarat timid cu 150 de unităţi vândute, iar în 2017 l-am reconfigurat, acordând astfel cel mai mare eco-voucher din Europa pentru astfel de maşini – 10.000 de euro. Rezultatul: în 2018, prin programul Rabla Plus, s-au acordat peste 1.400 de eco-vouchere. În paralel, aşa cum ne-am asumat prin Programul de guvernare PSD-ALDE, am demarat programele pentru finanţarea reţelei naţionale de staţii de încărcare rapidă, atât în municipiile-reşedinţă de judeţ, cât şi pe marile artere rutiere. Iar în ceea ce priveşte programul ‘Rabla Clasic’, cel mai longeviv program guvernamental, pe care îl cunoaşteţi foarte bine, vă pot spune că, printr-un efort guvernamental substanţial, anul trecut, acesta a beneficiat de un număr-record de prime de casare – 50.000 de unităţi! În premieră, pe lângă cele 27.000 de vouchere pe care ministerul le-a alocat beneficiarilor Programului ‘Rabla’, prin Fondul de Mediu, Guvernul a suplimentat suma, până la 50.000 de vouchere. Şi pentru anul acesta ne dorim o abordare similară”, a mai spus ministrul.

Vezi AICI ofertele Rabla la Dacia.

Vezi AICI ofertele Rabla la Renault.

Vezi AICI ofertele Rabla la Ford.

Vezi AICI ofertele Rabla la Skoda.