Rabla 2019: cum iei bani de la stat ca să-ți cumperi mașină nouă

Rabla 2019: cum iei bani de la stat ca să-ți cumperi mașină nouă

Rabla 2019 urmează să fie programul inițiat de Guvern pentru toți șoferii care vor să-și schimbe mașina veche cu una una, beneficiind de o reducere. Ca să te înscrii în programul Rabla și anul acesta, trebuie să îndeplinești anumite condiții.

Deocamdată, Guvernul n-a anunțat când se va da startul programului Rabla din cauza refuzului președintelui Klaus Iohannis de a aproba bugetul de stat.

În mod normal, Rabla 2019 ar trebui să demareze în această primăvară, pentru a fi în armonie cu programul producătorilor auto. Orice întârziere poate afecta ofertele și perioada pe care tu, în calitate de client, trebuie să aștepți până vei intra în posesia mașinii.

În 2017, s-a dat startul programului Rabla prin luna mai, în 2018 în luna martie, iar anul acesta, cu puțin noroc, poate prin aprilie, dar preferabil ar fi în luna martie.

Rabla 2019: ce mașini noi poți lua cu bani de la stat

Acest program este finanțat nerambursabil de Administrația Fondului pentru Mediu. Reducerile ți se oferă prin așa-numitele prime de casare, prin care ești obligat să achiziționezi doar un autovehicul nou, în schimbul predării spre casare a automobilului vechi.

Prin autovehicul nou se înțelege orice autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială/autospecializată uşoară care nu a fost înmatriculat/înmatriculată niciodată.

La Rabla 2019, prima de casare se oferă în funcție de cantitatea de CO2/km pe care o emite în regim mixt de funcționare mașina nouă (dacă e cu motor cu ardere internă). Anul acesta, prima de casare se dă pentru orice autoturism care emite maximum 110g CO2/km.

La achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 95g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 de lei.

La achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 2.500 lei.

Beneficiezi de prima de casare de la Rabla doar în situația în care dai spre casare unul sau mai multe automobile vechi (în funcție de câte mașini noi vrei să iei, ca persoană fizică).

Această sumă relativ infimă pe care ți-o dă statul trebuie scăzută de producătorul auto din prețul de comercializare, cu TVA, al mașinii pe care o alegi. Diferența o plătești tu, din surse financiare proprii şi/sau credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

Rabla 2019: ce condiții trebuie să îndeplinești

Ești eligibil pentru programul Rabla dacă îndeplinești cumulativ următoarele condiții:

  • Să ai domiciliul sau reședința în România;
  • Să nu ai datorii la bugetul de stat (orice fel de datorie, inclusiv amenzi neplătite);
  • Să te înscrii doar la un producător auto validat și să ai o notă de înscriere (o primești ulterior înscrierii);
  • Ai dat mașina veche spre casare unui colector autorizat și ai obținut certificatul de radiere a autoturismului;
  • Să prezinți producătorului de la care cumperi, dovada radierii mașinii vechi.

Citește AICI, pe larg, Ghidul de finanțare.

Vezi AICI ofertele Rabla la Dacia.

Vezi AICI ofertele Rabla la Renault.

Vezi AICI ofertele Rabla la Ford.

Vezi AICI ofertele Rabla la Skoda.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: