02 iul. 2019 | 09:59

Încă o dovadă că ar trebui să mutăm capitala la Cluj-Napoca

ACTUALITATE
Încă o dovadă că ar trebui să mutăm capitala la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca devine un oraș din ce în ce mai atrăgător pentru români, iar acest nou proiect îți arată că poate ar trebui să mutăm capitala acolo.

Cel mai nou proiect cu care Clujul ajunge în atenția mass-media este unul care prevede crearea a zece parcuri noi, ce se vor întinde pe 110 hectare. Investiția în acest proiect s-ar ridica la o sumă de până la 100 de milioane de euro, iar aproape jumătate din bani vor veni din fonduri europene.

O parte din spațiile verzi sunt noi, alte proiecte presupun amenajarea unor zone verzi lăsate în paragină. Proiectele sunt în diverse stadii: pentru unele abia se stabilește locația, pentru altele s-au făcut studiile de fezabilitate, iar pentru alte proiecte s-au atribuit contracte de execuție.

Cel mai mare parc dintre toate cele zece proiecte este Parc Est ce se va întinde pe 46,19 hectare. Primăria lucrează la realizarea Planului Urbanistic Zonal, a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, acesta fiind deja prevăzut în Planul Urbanistic General.

Următorul mare proiect este Pădurea Clujenilor (21,3 ha), iar în acest moment sunt în evaluare ofertele de licitație pentru proiectare și execuție. Proiectul ar putea fi realizat cu fonduri europene, valoarea investiției fiind de circa 22 milioane lei.

Cel mai verde oraș din România

Amenajarea Malurilor Someșului (7 ha) este un proiect ambițios și Primăria Cluj-Napoca speră să amenajeze spațiul verde cu fonduri europene, iar proiectul depus are o valoare de aproape 157 de milioane de lei.

O capitală are nevoie de spații verzi și de parcuri frumos amenajate, iar dacă aceste proiecte vor fi duse la capăt cu succes, atunci Cluj-Napoca ar depăși norma impusă de Comisia Europeană de spațiu verde, de 26 de mp/cap de locuitor.

Cum stă Bucureștiul? În Bucureşti indicele privind spaţiile verzi a crescut de la 12,39 mp/locuitor în anul 2009 la 23,21 mp/locuitor în anul 2012, numai că „această creştere este pur conjuncturală, bazată numai pe includerea unor suprafeţe aparţinând domeniului privat sau cu regim juridic incert, care nu au fost evaluate, inventariate şi raportate“ conform prevederilor Legii nr. 213 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia.

Totuși, potrivit raportului Curţii de Conturi, la nivelul anului 2014, raportat la o populaţie de 2,1 milioane de persoane şi un total de 2.081 ha spaţiu verde, indicele de spaţiu verde public era de 9,86 mp/locuitor.

Cel mai verde oraș din România era Miercurea Ciuc (42,9 mp/cap locuitor) în 2016, iar cel mai puțin verde era considerat Arad cu 4,9 mp/cap locuitor.