Cele mai frumoase produse de la cel mai important om al Apple, după Jobs

Cele mai frumoase produse de la cel mai important om al Apple, după Jobs

Jony Ive, responsabilul designului produselor Apple, a anunțat că pleacă din companie. El este tipul care a „desenat” cele mai importante produse Apple.

La fel ca Steve Jobs, Jony Ive a fost extrem de important pentru Apple și un factor care a dus la succesul companiei. Gândește-te că imediat după anunț, valoarea acțiunilor Apple a scăzut cu 9 miliarde de dolari. Iar asta este doar o pierdere temporară. Vom vedea ce fel de efect pe termen lung va avea plecare acestuia din companie. Înainte să-i spunem „la revedere”, hai să ne uităm la câteva dintre cele mai frumoase obiecte realizate de Jony Ive, mâna dreaptă a lui Steve Jobs.

iMac G3 (1998)

Mergem tocmai în 1998 când Ive a transformat un o cutie gri (PC) într-un produs cu adevărat atrăgător: iMac G3. Frumos, colorat, rotund. „Arată de parcă este de pe o altă planetă. O planetă mai bună. Una cu designeri mai buni”, a zis Steve Jobs atunci. Și chiar așa era.

iBook G3 (1999)

Aici avem de-a face cu un computer iMac transformat într-un laptop. Avea același design ca și al iMac-ului de anul precedent, o tastură și un display de 12,1 inci. Arăta ca o geantă și avea chiar și un mâner.

G4 Cube (2000)

Un alt computer care nu arăta ca niciun computer de pe piață. G4 Cube era mic, pătrățos, strălucitor. Un fel de precursor al mini-pc-urilor de astăzi.

Boxele G4 Cube (2000)

Boxele rotunde se asortau foarte bine cu calculatorul pătrățos G4 Cube. Difuzoarele erau de la Harmon Kardon și se conectau prin port USB.

Boxa Apple iSub (2000)

Acesta este un alt exemplu al inventivității lui Jony Ive. Boxa asta arăta tot din altă lume. A apărut tot în urma unei colaborări cu Harmon Kardon și eu și azi aș vrea iSub pe biroul meu.

iBook G4 (2000)

Acest laptop are o formă tradițională, spre deosebire de G3. Pentru acest produs  s-a renunțat la culorile aprinse în dauna unei carcase albe din policarbonat.

iPod (2001)

Nu a fost primul MP3 Player creat, dar a avut un design foarte simplu și intuitiv, o interfață excelentă și de asta iPod a fost extrem de popular. Sigur, iPhone-ul i-a pus capac, dar iPod-ul a fost ceva emblematic pentru gadeturi.

iMac G4 (2001)

iMac G4 a fost impresionant datorită faptului că inginerii Apple au reușit să înghesuie toate componentele în acea bază sferică. Au băgat chiar și o unitate optică! Acum, când te uiți la el seamănă cu Wall-E din filmul Pixar. Dispozitivul a fost atât de neobișnuit încât a ajuns pe coperta revistei Time.

iMac G5 (2004)

Aici a apărut pentru prima dată standul monitorului în formă de L, pe care-l regăsești și astăzi pe iMac-uri. G5 a devenit modelul pentru toate viitoarele iMac-uri. Deși au trecut 15 ani de la lansare, încă se pot vedea influențele acestuia în produsele din prezent ale companiei.

iPhone (2007)

iPhone-ul, gadgetul care probabil a avut cel mai mare impact asupra societății din prezent. Combina capabilitățile unui iPod, cu cele ale unui telefon, dar și ale unui computer și se conecta și la internet. iPhone-ul din 2007 a declanșat nebunia smartphone-urilor de astăzi. Ive a fost cel care l-a gândit astfel.

iPad (2010)

Echipat cu un ecran de 9,7 inci și cu un buton fizic, iPad a era o tabletă elegantă și performantă, care astăzi este disponibilă în mai multe dimensiuni. În clipul de promovare Ive a zis „când ceva îți depășește abilitatea de a-l înțelege, devine un fel de magie, iar exact așa este iPad-ul”.

iOS 7 (2013)

Jony Ive nu a realizat doar design hardware, ci și software. iOS 7 a fost o schimbare importantă pentru ecosistemul Apple. S-a schimbat interfața veche cu o estetică modernă și ceva mai plată, culori pastel mai aprinse etc. „Simplitatea înseamnă ordonarea complexității. iOS 7 este o reprezentare clară a acestui obiectiv”, a spus el.

Apple Watch (2014)

Primul ceas Apple a debutat în 2014 și avea un corp din oțel inoxidabil, un ecran dreptunghiular și curelele ce se puteau schimba. A fost unul dintre cele mai bine concepute smartwatch-uri de atunci. Totuși, în comparație cu alte ceasuri de atunci, Apple Watch era foarte scump, iar autonomia bateriei era prea mică. Asta nu s-a schimbat nici în 2019.

Apple Park (2017)

Ultimul din această listă nu este un gadget, dar trebuie menționat datorită importanței acesteia. Apple Park este noul campus al companiei ce găzduiește peste 10.000 de angajați. Apple Park are un design circular, un auditoriu dedicat lui Steve Jobs și peste 9000 de copaci. Arhitectul principal a fost Norman Foster, dar Ive a contribuit la design.