23 iul. 2019 | 12:10

Visa vrea să te facă să uiți de PIN-uri și parole la plata cu cardul

ACTUALITATE
Visa vrea să te facă să uiți de PIN-uri și parole la plata cu cardul

Plata cu cardul este extrem de practică, însă nici cardurile contactless nu ne scutesc mereu de introducerea codului PIN. Acest lucru ar putea deveni istorie.

Autentificarea biometrică funcționează deja foarte bine pentru dispozitive precum telefoane și laptopuri, sau chiar pentru mașini și sisteme de acces (chiar dacă acestea din urmă nu sunt tocmai populare momentan). Astfel, de ce n-ar merge și în ceea ce privește plata cu cardul?

Visa are planuri mari în ceea ce privește industria plăților, iar acestea ne-ar putea face viața mai ușoară atunci când mergem la cumpărături.

Visa vrea să renunțe la codurile PIN la plata cu cardul

Astfel, Visa speră să poată renunța la codurile PIN pe care ești nevoit să le introduci atunci când efectuezi o tranzacție cu cardul. În schimb, vrea să le înlocuiască pe acestea cu recunoașterea facială sau autentificarea biometrică cu amprentă. Astfel, fiecare plată cu cardul va avea nevoie doar de o scanare a feței sau a amprentei tale pentru a putea fi aprobată.

Avantajele par să fie mai multe decât aspectele negative. Cei de la Visa vorbesc despre cât de ușor poți uita o parolă sau un cod PIN sau cum acestea îți pot fi furate de actori rău intenționați. Astfel, autentificarea biometrică ar fi soluția perfectă pentru asigurarea unui nivel ridicat de securitate atunci când alegi să plătești cu cardul.

Visa crede că dacă va continua pe această rută, va reuși să reducă la jumătate rata de fraudă până în anul 2025.

Alte încercări de înlocuire a parolei cu propriul chip

Conceptul nu este unul nou, însă este destul de complicat de pus în practică.

Mastercard a avut și ea o idee similară încă din 2015. Atunci, a încercat să faciliteze procesul cumpărăturilor online și, în același timp, să facă plata cu cardul mai sigură. Astfel, urmărea să renunțe la PIN-uri și parole și să autorizeze tranzacțiile prin recunoaștere facială sau amprente. Pentru ca acest lucru să funcționeze, utilizatorii trebuiau să-și instaleze o aplicație care le solicita autentificarea prin amprentă sau prin privirea camerei foto frontale.

La chinezi, un alt exemplu îți arată cum o simplă imagine cu fața ta e mai importantă decât orice parolă. În 2016, în statul asiatic era populară o modalitate cel puțin ciudată prin care puteai împrumuta bani. Nu trebuia să te autentifici în vreun sistem sau ceva asemănător. Pur și simplu, chinezii trebuiau să trimită creditorilor o fotografie nud cu ei. În caz de neplată, aceștia ar fi publicat pozele și i-ar fi umilit astfel pe cei care nu-și achitaseră datoriile.