Pepeni de Dăbuleni, garantați cu buletinul: gestul viral al unui român

Pepeni de Dăbuleni, garantați cu buletinul: gestul viral al unui român
Sursa foto: Vlas Coșme / Instagram

Cauți sau ai căutat pepeni de Dăbuleni în piață? Probabil n-ai găsit, că sunt vânzători care spun că sunt de-acolo, dar nu sunt. Așa că un român a vrut să demonstreze originea lui și, implicit, a pepenilor. O imagine cu gestul său a ajuns virală pe internet.

Dăbuleni a rămas un fel de nume legendar pentru pepeni. Nu există vară în care interesul pentru localitatea asta să nu crească. Și, fiind atât de populară, e ușor de folosit mincinos pe tarabele din țară. Asta chiar dacă există o lege care să prevină astfel de falsuri.

Astfel, pentru identificarea producătorilor autohtoni și a pepenilor românești, se aplică măsura etichetării standard. Asta conform ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 225/2017. Dar asta funcționează mai bine în teorie, decât în realitatea. Tot teoretic, la fiecare punct de comercializare a pepenilor românești verzi sau galbeni, trebuie să existe eticheta care cuprinde informații despre denumirea producătorului, localitatea de origine, data recoltării și prețul cu amănuntul.

Pentru că sistemul n-a functionat foarte bine pentru el, un comerciant din Dăbuleni a dus lucrurile mai departe.

Pepeni de Dăbuleni cu certificare pe buletin

pepeni dabuleni buletin viral instagram
Vlas Coșme / Instagram

După cum vezi în imaginea de mai sus, publicată de Vlad Coșme pe Instagram, Ninel vrea să demonstreze că-i din Dăbuleni. Nu scrie însă domiciliul și nu-i chiar confirmarea că pepenii sunt de acolo. Dar cel puțin el s-a născut acolo.

Pe lângă printul imens cu un fragment din buletinul său, Ninel a afișat și certificatul de producător. Poți corela astfel cele două informații și să cumperi cu încredere. Asta dacă mai bine, deoarece imaginea e din august. A fost trasă în Petroșani.

 

View this post on Instagram

 

Mr. Ninel Turlacu decided to print his identity card out on a banner and hang it above his stall to show the clients that he is indeed the only seller from Dăbuleni, a small town renown for its tasty watermelons, and the others in the marketplace who claim so, he says, are lying crooks. Petroșani, august 2019 🍉 . . . . #marketplace #market #sellers #vendor #watermelon #street_photography #storyofthestreet #street_photo_club #streetphotography #peoplegallery #storyofthestreets #everydayeasterneurope #neweastinfocus #neweast #eastreet #fisheyelemag #photojurnalism #documentary_photography #documentaryphotography #easterneurope #filmphotography #35mmfilm #filmstreetphotography #filmportrait #featureshoot #myfeatureshoot #ostpol

A post shared by Vlad Coșme (@vosto.cc) on

Vlad Coșme a însoțit-o de următorul text: „Ninel Turlacu a decis să printeze cartea sa de identitate pe un banner și să-l atârne deasupra tarabei ca să le arate clienților că el este, într-adevăr, singurul vânzător din Dăbuleni, un oraș mic renumit pentru pepenii dulci, și că ceilalți din piață doar susțin că sunt, dar, după cum zice el, sunt doar șarlatani mincinoși”.

Citește și:
Etichete: