Pepeni de Dăbuleni, garantați cu buletinul: gestul viral al unui român

Pepeni de Dăbuleni, garantați cu buletinul: gestul viral al unui român
Sursa foto: Vlas Coșme / Instagram
13:10 04.09.2019

Cauți sau ai căutat pepeni de Dăbuleni în piață? Probabil n-ai găsit, că sunt vânzători care spun că sunt de-acolo, dar nu sunt. Așa că un român a vrut să demonstreze originea lui și, implicit, a pepenilor. O imagine cu gestul său a ajuns virală pe internet.

Dăbuleni a rămas un fel de nume legendar pentru pepeni. Nu există vară în care interesul pentru localitatea asta să nu crească. Și, fiind atât de populară, e ușor de folosit mincinos pe tarabele din țară. Asta chiar dacă există o lege care să prevină astfel de falsuri.

Astfel, pentru identificarea producătorilor autohtoni și a pepenilor românești, se aplică măsura etichetării standard. Asta conform ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 225/2017. Dar asta funcționează mai bine în teorie, decât în realitatea. Tot teoretic, la fiecare punct de comercializare a pepenilor românești verzi sau galbeni, trebuie să existe eticheta care cuprinde informații despre denumirea producătorului, localitatea de origine, data recoltării și prețul cu amănuntul.

Pentru că sistemul n-a functionat foarte bine pentru el, un comerciant din Dăbuleni a dus lucrurile mai departe.

Pepeni de Dăbuleni cu certificare pe buletin

pepeni dabuleni buletin viral instagram
Vlas Coșme / Instagram

După cum vezi în imaginea de mai sus, publicată de Vlad Coșme pe Instagram, Ninel vrea să demonstreze că-i din Dăbuleni. Nu scrie însă domiciliul și nu-i chiar confirmarea că pepenii sunt de acolo. Dar cel puțin el s-a născut acolo.

Pe lângă printul imens cu un fragment din buletinul său, Ninel a afișat și certificatul de producător. Poți corela astfel cele două informații și să cumperi cu încredere. Asta dacă mai bine, deoarece imaginea e din august. A fost trasă în Petroșani.

 

View this post on Instagram

 

Mr. Ninel Turlacu decided to print his identity card out on a banner and hang it above his stall to show the clients that he is indeed the only seller from Dăbuleni, a small town renown for its tasty watermelons, and the others in the marketplace who claim so, he says, are lying crooks. Petroșani, august 2019 ? . . . . #marketplace #market #sellers #vendor #watermelon #street_photography #storyofthestreet #street_photo_club #streetphotography #peoplegallery #storyofthestreets #everydayeasterneurope #neweastinfocus #neweast #eastreet #fisheyelemag #photojurnalism #documentary_photography #documentaryphotography #easterneurope #filmphotography #35mmfilm #filmstreetphotography #filmportrait #featureshoot #myfeatureshoot #ostpol

A post shared by Vlad Coșme (@vosto.cc) on

Vlad Coșme a însoțit-o de următorul text: „Ninel Turlacu a decis să printeze cartea sa de identitate pe un banner și să-l atârne deasupra tarabei ca să le arate clienților că el este, într-adevăr, singurul vânzător din Dăbuleni, un oraș mic renumit pentru pepenii dulci, și că ceilalți din piață doar susțin că sunt, dar, după cum zice el, sunt doar șarlatani mincinoși”.

Etichete: