Orașul unde au apărut trecerile de pietoni pentru dependenții de telefoane

Orașul unde au apărut trecerile de pietoni pentru dependenții de telefoane

Să travesezi strada a devenit mai periculos ca niciodată din cauza smartphone-urilor care ne „fură” atenția. Totuși, autoritățile din acest oraș au găsit soluția.

Probabil că și ție ți s-a întâmplat să stai cu ochii în telefon în timp ce mergi pe stradă și să riști să te împiedici sau să dai peste cineva. Ei bine, acest procedeu ar putea fi mult mai periculos dacă traversezi strada pe o trecere de pietoni, fără să te asiguri.

Așa au apărut trecerile de pietoni special concepute pentru dependenții de telefoane.

Autoritățile din Tel Aviv au instalat benzi LED înainte de trecerea de pietoni ca să știe cei care se uită la telefon (în jos) dacă e ok sau nu să traversezi.

Când banda LED este iluminată roșu atunci trebuie să te oprești. Verde înseamnă că poți trece. „Nu-i putem forța să nu se mai uite în telefoane în timp ce merg. De aceea trebuie să găsim o metodă să-i facem atenți la drum chiar dacă ei nu sunt”, a spus Tomer Dror, șeful diviziei de administrare a traficului din Tel Aviv.

Acestă măsură ar trebui să reducă accidentele realizate de pietonii neatenți.

Benzile LED au fost instalate într-o singură intersecție din centrul orașului, dar autoritățile au promis că extind sistemul și în alte intersecții dacă se dovedește a fi eficient. Sisteme similare au fost folosite în Australia, Singapore sau Olanda.

În Olanda, sistemul a fost implementat într-o zonă cu trei școli, însă a atras și multe critici. Asociaţia Olandeză pentru Siguranţa Traficului crede că, din contră, lumea nu ar trebui încurajată să se uite mereu pe telefoane, mai ales când traversează strada sau în trafic.

„Cred că este uimitor. Stau toată ziua cu ochii pe ecran și cred, fără ezitare, că un astfel de sistem va reduce numărul de accidente”, spune un locuitor al Tel Aviv-ului. Altul a punctat că este o idee bună, dar „nu este cam trist faptul că ne uităm în jos tot timpul?”.