Noul film Terminator supără fix oamenii care ar putea crea un așa robot

Noul film Terminator supără fix oamenii care ar putea crea un așa robot

Când spui Terminator spui Arnold Schwarzenegger. Și când spui Arnold Schwarzenegger, îți vine în minte replica „I’ll be back!”. Apare și la noi, în câteva zile, noul Terminator: Dark Fate. Dar odată cu acest film apar și criticile venite din partea celor care studiază de ani buni inteligența artificială.

Nu toată lumea e încântat de apariția noului film Terminator: Dark Fate. Sigur, fanii acestei serii vor lua cu asalt cinematografele, mai ales că într-unul dintre roluri este același Arnold Schwarzenegger. Dar prin laboratoarele de la Facebook și Amazon e forfotă mare. Cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că noua producție ar putea să le inducă oamenilor ideea că inteligența artificială e rea și că e folosită pentru a distruge.

Unui dintre pionierii cercetărilor în domeniul AI, Yoshua Bengio, se plânge BBC și spune că nu-i place Terminator din mai multe motive.

„‘Prezintă un tablou care e departe de ceea ce înțelegem noi prin inteligență artificială și cum astfel de sisteme sunt construite acum și pe viitor”, spune el.

Ce vrea să spună cercetătorul, de fapt, e că n-ar trebui ca Terminator să arate și partea mai puțin luminoasă a inteligenței artificiale. Pentru că cei care lucrează în domeniu n-ar vrea să o cunoști. Dar ea există.

Noul film Terminator îi supără pe cercetători

Cercetătorii susțin acum că producătorii filmului s-au dus prea departe și că munca depusă acum în domeniul AI nu e încă acolo. Ce o să vezi în noul Terminator ar fi super-inteligență artificială, mult peste ce se face acum.

Iar ce se întâmplă acolo nu o să fie făcut niciodată, zic cei din domeniul AI. Numai că aceste explicații n-ar trebui să vină, dacă n-ar fi niciun pericol. Or, ele vin și vin pe un ton apăsat.

Specialiștii în AI par deranjați și insistă că, în acest moment, sistemele bazate pe inteligență artificială pot doar să se descurce în diverse jocuri și să recunoască fețele oamenilor din fotografii. O pot face, de multe ori, mai bine ca oamenii, dar sunt departe de a controla un corp uman, așa cum ar da de înțeles noul film Terminator. Pe viitor, aceste sisteme n-ar putea controla nici măcar corpul unui șoarece, insistă cercetătorii.

Dar e de ajuns să te uiți în jurul tău și să vezi că, de fapt, aceste sisteme pot mult mai mult decât te lasă să vezi creatorii lor. E motivul pentru care ar trebui urmărită atent această industrie. Sigur, ca orice tehnologie e ceva bun, aduce inovație.

Dar nu tehnologia e bună sau rea. Ci modul în care e ea folosită.

Noul film Terminator: Dark Fate apare în cinematografe pe 1 noiembrie. În contextul dezbaterilor legate de AI, depinde de tine cum te raportezi la el: te poate distra, sau te poate speria.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: