Cum a fost „țepuită” NASA aproape 20 de ani, cu materiale contrafăcute

Cum a fost „țepuită” NASA aproape 20 de ani, cu materiale contrafăcute

NASA a fost păcălită cu aluminiu contrafăcut sau la standarde mult mai joase decât ar fi trebuit. Ancheta începută în acest caz a dovedit că această fraudă s-a perpetuat timp de 19 ani.

Din cauza materialelor și a pieselor de proastă calitate, dar scumpe, două misiuni importante ale NASA au eșuat și au făcut-o să piardă în jur de 700 de milioane de dolari.

Compania care a „țepuit” NASA se numește Sapa Profiles și a fost dată în judecată și ar putea plăti aproape 47 de milioane de dolari despăgubiri instituției de cercetare, dar și Ministerului Apărării al S.U.A., pentru că și guvernul american a fost pe lista victimelor acelei companii (în total, au fost păcăliți vreo 200 de clienți).

E o situație de-a râsu’-plânsu’ și aproape că nu-ți vine să crezi cum niște genii din cadrul celei mai mari organizații de cercetare spațială din lume a putut să fie păcălită atât de mult timp. Desigur, la fel de bine poate să fie vorba de o administrare defectuoasă, în care personalul care a manageriat achizițiile a avut prea multă încredere în calitatea produselor cumpărate.

Cum a fost posibil ca un „mamut” ca NASA să fie păcălit aproape 20 de ani

Din cauza aluminiului de proastă calitate și a pieselor asemenea, două misiuni au fost afectate și au eșuat: Orbiting Carbon Observatory (OCO), lansată în 2009 și misiunile Glory, începute în 2011.

În ambele lansări, încărcătura (un satelit) n-a putut să se desprindă la timp de rachetă, așa că treapta a treia de viteză a fost încetinită și dispozitivul nu a putut ajunge pe orbită.

Noi nu știm cât de adevărat este că aceste misiuni ar fi fost „sabotate” chiar de calitatea joasă a materialelor cumpărate de la Sapa Profiles, dar NASA face din asta un caz hiperbolic.

Nu cred însă că marea problema o reprezintă punerea în standby a cercetării spațiale atât de necesară pentru umanitate, dar să nu uităm că este vorba de foarte mulți bani pe care guvernul american îi investește anual în aceste programe de cercetare. Și mai știm că administrației Trump nu-i place să piardă sau să fie păcălită, mai ales când vine vorba de bani.

Eșecul celor două misiuni ar fi costat NASA în jur de 700 de milioane de dolari, iar această sumă nu va fi recuperată niciodată de la Sapa Profiles Inc.

Cum a fost, totuși, posibil să fie păcălită atâta timp? Se pare că s-a întâmplat ceva asemănător scandalului Dieselgate din cadrul Volkswagen. Sapa Profiles a fentat testele de calitate a produselor furnizate, iar NASA a crezut pe cuvânt că achiziționează aluminiu de calitate superioară.

În realitate, angajații din cadrul Sapa erau puși să falsifice „din pix” rezultatele testelor, pentru că se bazau că NASA n-are posibilitatea să testeze toate componentele pe care le cumpără.