Motorul de Concorde pe care îl poți cumpăra să-l ții ca suvenir în casă

Motorul de Concorde pe care îl poți cumpăra să-l ții ca suvenir în casă

Avionul Concorde, deși retras de mult timp din lumea aviatică, rămâne un monument al tehnologiei și opulenței. Fanii aviației pot cumpăra suveniruri Concorde de pe eBay, inclusiv un motor.

Este vorba despre un motor Rolls-Royce Olympus Turbo-Jet 593-610, care costă cam un milion de dolari (975.000 de dolari mai exact). Mai mult, vânzătorul spune că oferă și un certificat de autenticitate pentru motor. De asemenea, în anunț se specifică faptul că motorul trebuie folosit doar cu scop de decor, însă probabil că persoanei care va vrea să dea atât de mulți bani pe un motor legendar nu îi va sta nimic în cale din a atașa motorul la un alt vehicul.

Motorul are o lungime de 5,4 metri și o înălțime de 1,5 metri. Pe Heritage Concorde găsești mai multe despre el: „Motorul ales [pentru Concorde] era bobina geamănă de la Rolls-Royce Olympus 593 [;] o versiune a acestui motor Olympus a fost dezvoltată inițial pentru bombardierul Vulcan, iar apoi a fost dezvoltat într-un motor supersonic de reîncălzire pentru bombardierul de atac BAC TSR-3 și prin asociere cu compania franceză Snecma Moteurs, acesta a fost adaptat pentru Concorde”.

Pe vremuri, avioanele supersonice Concorde erau tot ce avea aviația avea mai bun de oferit: design elegant și o minune a tehnologiei. Erau definiția cuvântului „lux”. Putea zbura mult mai rapid decât viteza sunetului. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că prețurile biletelor era uriaș. Asta nu a însemnat că nu erau oameni dispuși să plătească mii de dolari pentru a putea zbura mai rapid decât orice alt avion comercial și să admire curbura Pământului cu un pahar de șampanie în mână.

Sunt multe motive pentru care Concorde a eșuat în cele din urmă, despre care poți citi aici. Acum putem doar să privim cu nostalgie la ce a fost și – dacă îți permiți – să dai sute de mii de dolari pe vreun suvenir.

Sursa: Jalopnik